Stil života bitan za nivo rizika od iznenadne srčane smrti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Stil života bitan za nivo rizika od iznenadne srčane smrti


   
  Različiti faktori – kao što su mediteranski način ishrane, normalna težina, uzdržavanje od pušenja i odgovarajuća fizička aktivnost – zajedno smanjuju rizik od iznenadne srčane smrti kod žena za čak 92 odsto, pokazali su rezultati najnovije američke studije.

  U SAD se godišnje beleži 250.000 do 310.000 slučajeva iznenadne srčane smrti, koja nastupa usled poremećaja električnog ritma srca. To je oko polovina svih smrtnih slučajeva vezanih za srce, izveštava Rojters.

  Vođa istraživanja Stefani Kjuve iz Ženske bolnice Brigam u Bostonu i njene kolege su analizirali rezultate američke Studije o zdravlju medicinskih sestara, tokom koje su ispitanice periodično odgovarale na pitanja o svom zdravlju i načinu života tokom 26 godina.

  Tokom ovog perioda 321 ispitanica je, u proseku sa 72 godine, bila žrtva iznenadne srčane smrti.

  Utvrđeno je da su žene koje su se hranile najpribližnije onome što se zove “mediteranski način ishrane” bile pod 40 odsto manjim rizikom da budu žrtve iznenadne srčane smrti.

  Ovaj način ishrane podrazumeva obroke sa dosta povrća, voća, orašastih plodova, masnoća tipa omega-3 i ribe, uz umerene količine alkohola i malo crvenog mesa.

  Ustanovljeno je, takođe, da su žene normalne telesne težine pod 56 odsto manjim rizikom od iznenadne srčane smrti, dok fizička aktivnost od najmanje 30 minuta dnevno smanjuje taj rizik za 28 odsto.

  Žene koje nikad nisu pušile su pod 75 odsto manjim rizikom od iznenadne srčane smrti od onih koje puše najmanje 25 cigareta dnevno.

  Studijom nije proveravano koliko su se dugo ispitanice držale zdravih životnih navika, niti je njome moglo da se dokaže da je zdrav život zaista zaslužan za smanjenje rizika od iznenadne srčane smrti, ali je dokazala da su za 81 odsto slučajeva ovakve smrti odgovorne nezdrave životne navike.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE