Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Milioni ugroženi ako Indija ograniči produkciju ARV lekova

    Milioni ljudi, kojima život zavisi od generičkih lekova protiv side, umreće ukoliko Indija prestane da proizvodi te jevtine medikamente zbog eventualnog trgovinskog sporazuma sa EU, upozorio je šef Programa UN za sidu (UNAIDS) Mišel Sidibe.

    EU i Indija trenutno pregovaraju o sporazumu o slobodnoj trgovini, kojim bi mogla da se ograniči mogućnost proizvodnje antiretroviralnih (ARV) lekova u Indiji, što bi najviše pogodili obolele u Africi, prenosi Rojters.

    Sidibe je ocenio da je ovo pitanje života i smrti, upozoravajući da 86 odsto korisnika ARV lekova u svetu konzumira medikamente koji su proizvedeni u Indiji.

    Sporazum EU i Indije bi mogao da sadrži mere kojima se odlaže ili ograničava konkurencija generičkih lekova time što bi se proširila patentna prava, zahtevala ekskluzivnost određenih podataka ili uvele strože mere prekograničnog prometa.

    Na taj način bi se povećala cena indijskih ARV lekova, ograničile opcije doza i odložila dostupnost novih i boljih lekova iz ove grupe, upozorili su eksperti.

    Afrički lideri su već uputili apel Indiji da obrati posebnu pažnju na bilo kakve trgovinske sporazume kojima bi joj se ograničila mogućnost proizvodnje kvalitetnih generičkih lekova za najsiromašnije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE