Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Podgorica najskuplji grad u regionu za dobijanje građevinske dozvole

    Sa iznosom koji je oko 20 puta veći od prihoda po glavi stanovnika, Podgorica je najskuplji grad u regionu za dobijanje građevinske dozvole, jer investitori moraju da plate naknadu za uređenje građevinskog zemljišta, koja čini skoro tri četvrtine ukupnih troškova, u dolarskoj protivrijednosti oko 100 hiljada.
     
    Ovo je pokazao je izveštaj o poslovanju u jugoistočnoj Evropi Svetske banke SB i Međunarodne finansijske korporacije IFC, u kojem se upoređuju podaci o lakoći poslovanja u 22 grada, sedam država regiona, Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Moldavija i Srbija, piše Dan.

    Za razliku od glavnog grada, građevinsku dozvolu od svih gradova u regionu najlakše je dobiti u Nikšiću, dok je osnivanje privrednih subjekata kod nas mnogo brže i jeftinije nego pre tri godine, kada je rađen prvi izvještaj SB i IFC-a.

    „Vreme za osnivanje privrednih subjekata je prepolovljeno u svim gradovima Crne Gore. Za otvaranje preduzeća sada je potrebno osam do 10 dana. Sa 1,5 odsto prihoda no glavi stanovnika troškovi su najniži u regionu, a četiri puta su manji od proseka u EU, koji iznosi 5,7 odsto, piše u izvještaju, koji je od naših gradova obuhvatio još i Pljevlja.

    Od svih gradova u regionu preduzeće je najlakše osnovati u Skoplju, a privredni spor preko suda riješiti u Zrenjaninu.

    U 19 gradova koji su se našli u izveštaju iz 2008. godine napravljeni su pomaci makar u jednoj od četiri oblasti koje su analizirane, osnivanje preduzeća, pribavljanje građevinskih dozvola, registrovanje vlasništva i sprovođenje ugovora, a u periodu od januara 2008. do istog meseca ove godine vlade i lokalne samouprave obavile 48 reformi, i kao rezultat toga troškovi su smanjeni za započinjanje poslova u prosjeku od sa 23 na 13 odsto prosječnog prihoda po stanovniku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE