Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Leskovac će biti Mala Kalifornija“

    Leskovac se od pre nekoliko meseci nalazi na listi Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj kao grad koji ima povoljno poslovno okruženje.
     

    Gradonačelnik Slobodan Kocić kaže da je sertifikat NALED-a došao kao kruna dvogodišnjih napora na stvaranju osnove za sveukupni razvoj grada.

    On navodi da je „dolazak Falkea viza za dolazak i ostalih investitora, zbog toga smatram da je to vododelnica u razvoju Leskovca“.

    „Stigao je zahtev Falkea za još pet hiljada kvadratnih metara zemljišta. Biće mesta za oko šesto radnika, od kojih se osamdeset već nalazi u Nemačkoj na obuci. Objekat je završen, instaliraju se mašine i proizvodnja bi trebalo da počne u septembru“, dodaje on.

    Kocić naglašava da je u Leskovcu već i firma „Taner džins“ iz Istanbula koja je zakupila deo Leteksa i preko Nacionalne službe zapošljavanja odabrala 85 radnika, od kojih dvadeset već radi, a ostali će početi za mesec dana. On dodaje da su i Turci od grada zatražili pet hektara za proširenje, hoće da izgrade novu fabriku.

    U pregovorima smo sa jednom multinacionalnom kompanijom koja već ima fabrike u Srbiji. Razgovarali smo sa multinacionalnom kompanijom Kingston iz Dablina koja traži od grada petnaest hektara zemljišta za izgradnju proizvodnog i skladišno-distributivnog centra za ovaj deo Evrope. Reč je o svetskom lideru u proizvodnji termoizolacionih sendvič panela. Odluku treba da donesu na jesen“, objašnjava on.

    Kocić kaže i da je kao strateški razvojni pravac označena poljoprivreda i naglašava da Leskovac „hoće da bude Mala Kalifornija, a ne Mali Mančester“.

    „Naši poljoprivrednici rade 24 sata u toku dana. I zato sam ja skeptičan prema podatku NSZ da Leskovac ima preko 22.000 nezaposlenih, jer poljoprivrednika nema u podacima. Opet, bojim se da neće biti jagme za dve-tri hiljade radnih mesta u proizvodnji, jer bi svi voleli da rade u gradskoj upravi, ali toga više ovde nema“, navodi on.

    Gradonačelnik Leskovca kaže da je grad od Evropske unije dobio sto hiljada evra za opremanje tehnološkog parka u prehrambeno-industrijskoj zoni.

    „Izgradićemo novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, električne instalacije, dovešćemo gas, ograditi ceo prostor. U budućnosti treba samo da izgradimo most preko Veternice i da povežemo staru industrijsku sa novom zelenom zonom i da dobijemo najperspektivniju poljoprivredno-industrijsku zonu u Srbiji“, navodi on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE