Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Balkan u fokusu festivala u Karlovim Varima

    Goran Bregović digao je sinoć Karlove Vari na noge, koncertom svog Orkestra za svadbe i sahrane, glavnim muzičkim pratećim događajem Međunarodnog filmskog festivala koji se održava u toj češkoj banji od 1. do 9. jula.
     
    Bregoviću je na koncertu glumac Jirži Bartoška uručio nagradu koju dodeljuje kao predsednik festivala, a zbog neizbrisivog doprinosa Bregovićeve muzike u filmovima Emira Kusturice odlučeno je da prvi put ta nagrada sasvim vanredno ode u ruke muzičara.

    „Mislim da je dobro da ta nagrada nije samo za glumce i režisere, već da ode i autorima filmske muzike“, rekao je Bartoška.

    Najbolji mogući izbor za uvod u Bregovićev koncert u obnovljenom Letnjem bioskopu kapaciteta 3.500 mesta bio je češki poznati i vrlo popularni hip hop etno romski bend Dzipsi.cz.

    Bregović je u Karlovim Varima sa svojim Orkestrom svirao u dobrotvorne svrhe a prikupljeni prihod pomoći će 12 projekata fondacije bivše mis sveta, Čehinje Tatjane Kuharžove.

    „Nije često da se dobrotvorne aktivnosti spoje sa lepotom, Tatjana je to uspela“, poigrao se Bregović imenom fondacije Lepota pomoći.

    Kuharžova se za razliku od većine drugih manekenki i krunisanih čeških lepotica posvetila pomoći starima, jer smatra da su oni u velikoj meri isključeni iz društva a da sponzori rado daju novac u dobrotvorne svrhe za decu i hendikepirane ali da je u češkom društvu sve veći broj starih bez pomoći.

    Na festivalu tokom koga se prikazuje 199 filmova, od toga 179 igranih, prošlo veče je bilo izuzetno u znaku Balkana, pošto je u drugoj najvažnijoj takmičarskoj sekciji Na istok od Zapada prikazan makedonsko-srpski film Vladimira Blaževskog „Pank nije mrtav“.

    Kritika dnevnika Pravo, koji kao medijski partner festivala dodeljuje nagradu publike, označila je taj film kao mogući hit u glasanju.

    U današnjem programu 4. jula je preostali drugi film rađen u koprodukciji sa Srbijom, holandski film „On“ u sekciji Novi horizonti – igrani debitantski snimak Novosađanina, režisera Saše Matijevića koji od 2006. godine živi u Holandiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE