Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za putnu apoteku trošak 2.000 dinara

    Na odmor uvek krećemo zdravi i verujemo da ćemo se takvi i vratiti, ali povrede i prehlade se ne mogu baš uvek izbeći. Zbog toga lekari preporučuju da se na odmor ponesu preparati za prvu pomoć. Ovaj izdatak, međutim nije mali i za to je potrebno oko 2.000 dinara.


     
    U maloj priručnoj torbi kućne apoteke obavezno se moraju naći: alkohol – u slučaju da se na letovanju povredite, lekovi protiv bolova i mogućih alergija, tablete protiv mučnine za one koji loše podnose putovanja, kao i nekoliko antibiotika, za svaki slučaj.
     
    Već na početku samog puta može se javiti muka i povraćanje, što su znaci bolesti putovanja. Ovu bolest mogu pratiti i glavobolja, vrtoglavica, hladan znoj, bledilo, pad pritiska. Za ublažavanje ovih tegoba, jedan sat pred polazak na put uzimaju se lekovi „dimigal“ ili „dramin“. Preparati iz ove grupe lekova izazivaju pospanost, utiču na smanjenje pažnje i ne preporučuju se vozačima.

    Nada Macura, lekarka Hitne pomoći, ističe da zbog promene klime, hrane i vode, na letovanju može doći do trovanja hranom i pojave dijareje. U tom slučaju, kaže, dobro je sa sobom imati kapsule probiotika ili lekove „flonivin BS“ i „liobif“. Dijareja obično ne traje dugo, često može proći bez posebnog tretmana, ali je u svakom slučaju oralna rehidratacija uvek korisna da nadoknadi izgubljenu tečnost i elektrolite. Za nadoknadu se koristi preparat „orosal“.
     
    Povraćanje kod dece, ističe dr Macura, može da izazove i gnojna angina. Za slučaj visoke temperature, obavezno treba poneti neki preparat na bazi paracetamola, dok je savet oko izbora antibiotika najbolje potražiti od svog lekara. Toplomer se podrazumeva, a za slučaj prehlade, dobro je poneti i neke kapi za nos.

    – Ukoliko dete dobije visoku temperaturu, ne treba odmah posezati za lekovima, već ga jedan dan treba hladiti kako bi se temperatura iz tela izvukla. Najbolji način hlađenja je umotavanje u čaršave nakvašene u hladnoj vodi. Isti savet važi i za one koji izgore na suncu – kaže dr Macura.

    Onima koji su skloni alergijama, savetuje se da ponesu „presing“ jer taj lek ne izaziva nikakve posledice.

    – Uz „presing“ treba poneti i „hipergel“, biljni ekstrakt koji hladi kožu i smiruje crvenilo od sunca – kaže dr Macura i dodaje da neke osobe mogu biti alergične i na jod, zbog čega se savetuje tuširanje odmah po izlasku iz mora.

    Pošto ni na odmoru niste potpuno zaštićeni od povreda, obavezno ponesite i pribor za prvu pomoć. Svaku povredu, napominje dr Macura, treba odmah da sanirate.

    – Lakše povrede dovoljno je oprati sapunom i premazati jodom, a ranu potom treba očistiti alkoholom. Ako niste alergični na penicilin, na ranu potom naprskati lokalni antibiotik „enbecin“ ili prah za posipanje rana i stavite sterilnu gazu ili zavoj – objašnjava dr Macura.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE