Šekspir uzimao marihuanu i kokain?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Šekspir uzimao marihuanu i kokain?

  Kao i Da Vinčijeva Mona Liza, koja već pet vekova pobuđuje pažnju javnosti, delo i život engleskog barda Vilijema Šekspira ostaju i dalje za njegove stručnjake obavijeni misterijom.
   
  Kako je zaista izgledao slavni dramaturg? Da li je on zaista autor svojih komada? Postoje li još neka njegova dela koja nisu otkrivena?

  Antropologa i direktora Instituta za ljudsku evoluciju u Johanesburgu, Frensisa Takerija, međutim, muči pitanje sasvim drugačije prirode: da li je Vilijem Šekspir konzumirao marihuanu i kokain?

  Naime, tokom istraživanja koje je sproveo 2001. otkriveni su tragovi kanabisa i kokaina na lulama koje su pronađene u vrtu Šekspirove kuće.

  Južnoafrički antropolog pritom podseća na aluzije iz Soneta 76, u kojima se spominje termin “noted weed”, što bi mogla da bude marihuana. On pretpostavlja da je kanabis Šekspiru služio kao inspiracija za pisanje.

  Kako piše sajt Fluktuat, Takeri i njegov tim sada pokušavaju da dobiju dozvolu za ekshumaciju tela pesnika kako bi utvrdili da li je zaista uživao u ovim drogama.

  Ukoliko bi to bio slučaj, navodi južnoafrički naučnik, to bi značilo da se u Šekspirovo doba u Engleskoj mogao naći kokain za kojeg se veruje da je došao tek u 19. veku.

  Ekshumacija bardovog tela pomogla bi da se reše i neke nedoumice oko njegove smrti.

  Takeri kaže da bi posmrtni ostaci (kosa, nokti i zubi) pružili podatke o uzroku smrti i potvrdili da kosti zaista pripadaju Šekspiru. Analizom malog uzorka zuba dobili bi se i podaci o njegovom načinu ishrane i eventualnom uživanju u marihuani i kokainu.

  On objašnjava da će se tokom ispitivanja koristiti tehnika laserskog skeniranja koja omogućava da se analize obave bez “pomeranja kostiju” od skeleta.

  To bi se svakako dopalo i samom Šekspiru koji se očigledno plašio ekshumacije jer je na svoju nadgrobnu ploču dao da se iskleše kletva: “Blagosloven da je onaj koji poštedi ovo kamenje, a proklet onaj koji pomeri moje kosti”.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE