Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Šekspir uzimao marihuanu i kokain?

    Kao i Da Vinčijeva Mona Liza, koja već pet vekova pobuđuje pažnju javnosti, delo i život engleskog barda Vilijema Šekspira ostaju i dalje za njegove stručnjake obavijeni misterijom.
     
    Kako je zaista izgledao slavni dramaturg? Da li je on zaista autor svojih komada? Postoje li još neka njegova dela koja nisu otkrivena?

    Antropologa i direktora Instituta za ljudsku evoluciju u Johanesburgu, Frensisa Takerija, međutim, muči pitanje sasvim drugačije prirode: da li je Vilijem Šekspir konzumirao marihuanu i kokain?

    Naime, tokom istraživanja koje je sproveo 2001. otkriveni su tragovi kanabisa i kokaina na lulama koje su pronađene u vrtu Šekspirove kuće.

    Južnoafrički antropolog pritom podseća na aluzije iz Soneta 76, u kojima se spominje termin „noted weed“, što bi mogla da bude marihuana. On pretpostavlja da je kanabis Šekspiru služio kao inspiracija za pisanje.

    Kako piše sajt Fluktuat, Takeri i njegov tim sada pokušavaju da dobiju dozvolu za ekshumaciju tela pesnika kako bi utvrdili da li je zaista uživao u ovim drogama.

    Ukoliko bi to bio slučaj, navodi južnoafrički naučnik, to bi značilo da se u Šekspirovo doba u Engleskoj mogao naći kokain za kojeg se veruje da je došao tek u 19. veku.

    Ekshumacija bardovog tela pomogla bi da se reše i neke nedoumice oko njegove smrti.

    Takeri kaže da bi posmrtni ostaci (kosa, nokti i zubi) pružili podatke o uzroku smrti i potvrdili da kosti zaista pripadaju Šekspiru. Analizom malog uzorka zuba dobili bi se i podaci o njegovom načinu ishrane i eventualnom uživanju u marihuani i kokainu.

    On objašnjava da će se tokom ispitivanja koristiti tehnika laserskog skeniranja koja omogućava da se analize obave bez „pomeranja kostiju“ od skeleta.

    To bi se svakako dopalo i samom Šekspiru koji se očigledno plašio ekshumacije jer je na svoju nadgrobnu ploču dao da se iskleše kletva: „Blagosloven da je onaj koji poštedi ovo kamenje, a proklet onaj koji pomeri moje kosti“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE