Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Opasnost vreba iz dečjih bazena

    Jeftini, laki za korišćenje i spasonosni za vrele letnje dane, i dečji bazeni koji se naduvavaju ili montiraju na drugi način mogu da budu opasni, tvrde američki pedijatri.

    Njihovo istraživanje, pokazalo je da deca mlađa od pet godina suviše često stižu u bolnicu zbog incidenata u „sopstvenom dvorištu“.

    Studija, koja je analizirala sve pozive urgentnim službama zbog davljenja dece, bilo da je ishod bio fatalan ili ne, pokazala je da se čak 73 odsto odnosilo na male ili montažne kućne bazene, u 94 odsto slučajeva stradala su deca mlađa od pet godina, od čega je 56 odsto bilo dečaka.davljenje dece, kućni bazeni
     
    Zbog toga što su „kućni“ bazeni obično mali, jeftini i laki za montažu, mnogi roditelji ne razmišljaju o opasnostima koje iz njih vrebaju, kažu stručnjaci.
     
    Dovoljno je, međutim, samo nekoliko sekundi i manje od decimetra vode da bi se dete udavilo. Važno je da roditelji shvate da mališane ne smeju ni za trenutak da ostave same pored bazenčića, jer te „igračke“ mogu da budu isto toliko opasne kao veliki bazeni.

    U više od 40 odsto slučajeva koje je obuhvatila studija deca su stradala dok su roditelji ili oni koji su se o njima starali razgovarali telefonom, sa susedima, ili, pak, otišli „na trenutak“ nekim poslom – po sok, kafu, da promešaju ručak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE