Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Fabrika vijaka u Svilajncu prodata Austrijancima

    Austrijska kompanija „Porr Werner & Weber“ kupila je Fabriku vijčanih elemenata VIS u Svilajncu, u kojoj namerava da proizvodi pragove za železnicu, saopštio je danas zamenik predsednika opštine Svilajnac Predrag Milanović.

    „Vlasnik VIS, koji je pre četiri godine ovu fabriku kupio u stečaju, obavestio je juče opštinsko rukovodstvo da je postigao dogovor sa bečkom kompanijom da fabriku proda za 1,2 miliona evra“, rekao je Milanović.

    „Mi očekujemo da „Por Verner i Veber“ za osam meseci od VIS-a napravi najmoderniju fabriku u ovom delu Evrope, za proizvodnju pragova za železnice Srbije i regiona“, izjavio je zamenik predsednika opštine.

    Pored svih drugih stranih investitora u Svilajncu, na čelu sa japanskim „Panasonikom“, Svilajnac će sada imati i fabriku bečke kompanije koja je lider u građevinskoj industriji u Evropi, dodao je Milanović.

    „Ovo je sjajna vest“, izjavio je potpredsednik vlade za evropske integracije Božidar Djelić, koji je juče u Svilajncu položio kamen temeljac Prirodnjačkog centra i primio plaketu grada, povodom Dana opštine.

    „VIS ne radi deset godina i u ozbiljnim je problemima“, rekao je Djelić i dodao da je Svilajnac mesto u koje svet ulaže, a rukovodstvo opštine „brzo reaguje i ne odustaje na prvoj preporeci“.

    „U borbi za nacionalno dostojanstvo, nije interes da tražimo još jednog neprijatelja i da se zatvaramo, već da tražimo nove prijatelje, nove investitore, da zapošljavamo ljude“, rekao je Djelić na svečanoj sednici Skupštine opštine.

    Fabrika VIS je krajem sedamdesetih godina izrasla iz Mašinske radionice za popravku poljoprivrednih mašina „Univerzal“. Krajem osamdesetih godina zapošljavala je 420 radnika i proizvodila 3.000 tona vijčanih elemenata za automobilsku, traktorsku i kamionsku industriju, za široku potrošnju, za mostogradnju…

    Njeni najveći kupci u Srbiji bili su „Zastava“ Kragujevac, IMT Beograd, „14. oktobar“ Kruševac, „Goša“ Smederevska Palanka, „21. maj“, a Egipat najveći kupac u inostranstvu.

    Osnovna delatnost holdinga „Por Verner i Veber“ su visokogradnja, niskogradnja, autoputevi, tuneli, infrastruktura, sanitarne deponije. Zapošljava oko 10.000 radnika i ostvaruje godišnji promet od oko 2,8 milijardi evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE