Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Amniocenteza i u Kliničkom centru

    Klinika za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije uskoro će amniocentezu, prenatalnu dijagnostiku kojom se ispituje nasledne osnove ploda, raditi novom tehnologijom. Rezultati se neće više čekati tri do šest nedelja. Ova novina smanjiće i zloupotrebe.
     
    Žene su do sada, zbog nedostatka kapaciteta, bile osuđene da analize rade kod privatnika i za intervenciju plaćaju oko 400 evra, iako imaju prava da to urade o trošku osiguranja.

    Amniocenteza je veoma pouzdana metoda, ali je i invanzivna i nosi određene rizike. U Srbiji sve trudnice prvo rade biohemijske testove (dabl, tripl), koji pokazuju ima li opasnosti od Daunovog ili nekog drugog sindroma. Ako je test potvrdan, tek onda se pristupa amniocentezi. Međutim, sve žene starije od 30. godina obavezno moraju da rade ovu analizu.

     
    „Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo posle više decenija od septembra početi da se radimo u celini jednu od metoda prenatalne dijagnostike koja ispituje nasledne osnove ploda. U procesu smo kupovine reagenesa, koji će omogućiti gentske probe takozvane fargmentarne analize DNK koje mogu da ukažu na to da li plod ima određen broj i građu hromozoma koji očekujemo da je normalan.

    Već godinu i po dana traje uvođenja ove procedure koja je stavljena i na šifrarnik Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, što znači da će ići na teret osiguranja. Prve godine biće finansirano 200 amniocenteza, ali ukoliko budemo imali potrebe povećaćemo kapacitete“, objašnjava za Blic  prof. dr Aleksandar Ljubić, direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo.

    Problem s kojim su se trudnice u Srbiji do sada susretala jeste taj što samo tri ustanove u zemlji rade analizu amniocenze, i to Zavod za mentalno zdravlje u Palmotićevoj i Institut za majku i dete u Beogradu i Novom Sadu. Uvođenje obaveznih skrinig metoda, tripl i dabl testova, povećao je broj amniocenteza, dok su kapaciteti ostali isti.

    Zbog toga su žene amniocentezu morale unapred da zakazuju, iako na primer u osmoj nedelji nisu mogle da pretpostave da će im trebati. Zbog nemogućnosti da se analiza zakaže na vreme, na nekim trudnicama moralo je da se primeni mnogo invanzivnija metoda uzimanja krvi bebe na analizu. Zbog toga je jedan deo privatnih ustanova razvio analizu amniocenteze, pa su trudnice bukvalno bile primorane da kod njih to obavljaju za 400 evra.

    „Način na koji se analizirala amniotska tečnost do skoro je bio taj da se izdvajaju hromozomi, nosioci nasledne osnove čoveka, u određenim fazama u svoje deobe. Oni se kasnije pod uvećanjem analiziraju i na osnovu toga može se sa velikom sigurnošću reći da je broj i gruba građa hromonzoma dobra. Finiji delovi nasledne osnove se nisu mogli analizirati.

    Međutim, novom tehnologijom ćemo baš to raditi. Moći ćemo da ispitamo skoro 98 hromozopatija. To su oni hromozomi za koji se i rade skrininzi, kao što je Edvardcov sindrom, Pataov sindrom, Daunov sindrom i svi sindriomi vezani za polne hromozome“, objašnjava dr Ljubić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE