Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Ministar otvara šesti festival „Kikinda šort“

    Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković otvoriće večeras šesti Međunarodni festival kratke priče „Kikinda šort“ u bašti Narodne biblioteke „Jovan Popović“ u Kikindi.
     
    Festival kratke priče „Kikinda šort“ je jedinstvena kulturna manifestacija u Srbiji i jedina u Banatu, a održavanje ovog festivala sufinansiralo je Ministrastvo kulture sa 250.000 dinara.

    Na dosadašnjih pet festivala učestvovalo je više od 120 pisaca, kritičara, izdavača i novinara iz 18 evropskih zemalja i Kanade, kao i 29 mladih prevodilaca.

    Uz najznačajnije domaće pisce, gosti festivala, inostrani autori, dobitnici su najznačajnijih evropskih nagrada.

    Osnovni ciljevi festivala su upoznavanje i povezivanje mladih autora kratkih priča Evrope sa urednicima, izdavačima i prevodiocima iz regije, afirmacija kratke priče kao zapostavljenog književnog žanra i ukazivanje na korelaciju koju ima sa današnjim brzim ritmom života, popularizacija čitanja, prevashodno među mladima, kao i afirmacija tolerancije i kulture različitosti.

    Festival pruža šansu i mladim prevodiocima da se upoznaju i konsultuju sa piscima u vezi sa tekstovima na kojima su radili.

    Svaki autor čita priče na svom jeziku, dok publika ima mogućnost da preko video bima prati prevod na srpskom i engleskom jeziku.

    Posle svakog festivala, štampa se knjiga sa pričama svih učesnika, koja se, pored Srbije, distribuira i u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE