Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prevremena otplata kredita jeftinija od sledeće godine

    Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga počeće da se primenjuje tek za pola godine, a banke će do tada moći veoma skupo da naplaćuju prevremenu otplatu kredita ili gašenje tekućih računa ili kartica. Prevremenu otplatu banke naplaćuju najviše pet odsto od kredita, a u decembru će ta provizija biti smanjena na samo jedan odsto.
     
    Usvojeni zakon, naime, ograničava proviziju na prevremenu otplatu kredita od 0,5 do jedan odsto kredita. Trenutni raspon tih provizija je od dva do pet odsto od iznosa pozajmice. Takođe, zakon zabranjuje i naplaćivanje gašenja tekućih računa i kreditnih kartica.

    Primera radi, sa trenutnom prosečnom provizijom korisnik stambenog kredita od 50.000 evra prevremeno zatvaranje moraće da plati čak 1.500 evra. S početkom primene zakona trošak za ovog klijenta biće limitiran na svega 250 do 500 evra.

    Na sajtu Banke:online upozoravaju građane da u istoj banci često variraju provizije za prevremenu otplatu kredita.

    – Postoje dve varijante. Prva je ukoliko se pozajmica otplaćuje iz sopstvenih sredstava ili refinansiranjem iz sredstava banke u kojoj je podignut kredit. Kod druge varijante naknada je uglavnom viša kada se kredit refinansira sredstvima druge banke – savetuju na ovom specijalizovanom sajtu.

    Zato treba biti oprezan i možda sačekati sa prevremenom otplatom. Naime, treba se raspitati u banci o tome kolika je trenutna provizija i uporediti je sa ratom koja se plaća i sve to staviti na papir.

    Koliko su naknade i provizije skupe, govori i podatak da su prihodi od naknada i provizija banaka u 2010. iznosili 73,85 milijardi dinara. Prihodi su po tom osnovu u odnosu na 2009. porasli čak 60 odsto.

    Primena zakona će u istoriju poslati i među građanima sigurno najnepopularnije provizije kao što su naplate zatvaranja kreditnih kartica i tekućih računa.

    Ipak, u narednih šest meseci banke će biti u prilici da naplaćuju i nekoliko stotina dinara za gašenje tekućeg računa, dok je za zatvaranje kreditne kartice provizija i do 3.000 dinara. Treba napomenuti da su te dve pozajmice i najskuplje od svih i da su kamate na njih i do 30 odsto godišnje.

    Bankama, logično, nije svejedno što se ukidaju te provizije.

    – Treba znati da pogotovo izrada i personalizovanje kartica banku koštaju, pa se zato i njihovo gašenje naplaćivalo – objašnjavaju u Udruženju banaka Srbije.
     

    Šta donosi Zakon o zaštiti korisnika

    Klijent u roku od 14 dana može da odustane od kredita

    Banke ne mogu jednostrano da menjaju visinu kamatne stope

    Prevremena otplata košta od 0,5 do jedan odsto

    Gašenje kartica i računa se ne naplaćuje

    Maksimalni troškovi gubitka kartice su 15.000 dinara

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE