Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stranci pokupovali njive u Srbiji

    Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o privatizaciji, koji poljoprivredno zemljište tretiraju kao dobro od opšteg interesa, ne dopuštaju njegovu prodaju strancima kao fizičkim licima. Uprkos tome, mišljenje Ministarstva za privatizaciju, na čijem je čelu tada bio Aleksandar Vlahović, kako ističe Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede PK Vojvodine, otvorilo je mogućnost da stranci „pazare“ zemlju po Srbiji.
     
    Ministarstvo privrede i privatizacije, objašnjava Bugarin, ovim mišljenjem je rastumačilo da je poljoprivredno zemljište u društvenoj svojini, koje obrađuju kombinati i preduzeća koji se bave poljoprivredom, takođe predmet privatizacije. 
     
    – To mišljenje je otvorilo mogućnost da stranci, koji su bili vrlo poželjni kao investitori, kupuju poljoprivredna preduzeća sa velikim površinama poljoprivrednog zemljišta – objašnjava Bugarin. – U procesu privatizacije, stranci su, naime, postajali vlasnici većinskog paketa akcija nekog poljoprivrednog kombinata, a zatim su imali mogućnost da otkupe akcije malih akcionara, i da postanu apsolutni vlasnici kombinata. Kada to urade, dovoljno je da likvidiraju preduzeće, izmire poverioce, i da, kao fizička lica, postanu vlasnici imovine firme, a to podrazumeva i poljoprivredno zemljište.
     
    – Koliko je meni poznato, u rukama stranih kompanija su mnoga preduzeća, koja imaju značajne površine obradivog zemljišta – navodi Bugarin. – Hrvatski „Agrokor“ je kupio „Dijamant“ iz Zrenjanina, u čijem je sastavu i „Dijamant agrar“ sa nekoliko hiljada hektara oranica, a i „Planta“ iz Futoga. Investicioni fond „Midlend“ je kupio „Karneks“ iz Vrbasa, koji takođe ima oko 7.000 hektara zemlje, a još jedan investicioni fond iz Velike Britanije, kupio je, takođe veliko, poljoprivredno preduzeće iz Srpske Crnje…

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE