Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo otkup povrća u Podgorici

    U preduzeću “Redkomerc” u mestu Vranj, nadomak Podgorice, počeo je otkup paprika, dinja, krastavca, paradajza, patlidžana. Za nekoliko dana počeće i otkup lubenice.
     
    Kilogram paprika otkupljuje se po 45 centi, dinja po 30, koliko košta i paradajz, patlidžan je 90, dok je otkupna cena za kilogram krastavca 15 centi.
     
    – Za nekoliko dana počećemo i sa otkupom lubenice, koja je ove godine izuzetno dobro rodila. Nastojaćemo da sve otkupimo i plasiramo – kaže vlasnik preduzeća “Redkomerc” Edo Musović.
     
    I pored toga što bi proizvođači više zaradili prodajom na pijacama, ipak se odlučuju da proizvode prodaju otkupljivačima. Kažu da onda svu količinu prodaju odjednom.
     
    – Zadovoljni smo organizovanim otkupom. Prioritet nam je da istog dana sve količine prodamo i pored toga što su cene niže nego na pijacama. Sigurno ću svu količinu prodati otkupljivačima, a time dobiti na vremenu za rad u polju – naglasio je Nedžad Lekić, poljoprivredni proizvođač.
     
    Proizvode koje otkupe u “Redkomercu” plasiraju na tržište regiona, ali i u zemlje Evropske unije. Domaća paprika i lubenica dobrog su kvaliteta i postoji tražnja u inostranstvu, na tržištima koja su vrlo zahtevna kada je u pitanju kvalitet, pakovanje i standardi.
     
    – Najveći nam je problem pakovanje, adekvatna ambalaža. Svesni smo da tu moramo postići odgovarajuće standarde po merilima veličine, boje, vrste ambalaže – objasnio je Musović.
     
    I ove godine AD “Plodovi” otkupljuju poljoprivredne proizvode. Trenutno, krompir i kupus.
     
    – Nastojimo da sa Udruženjem poljoprivrednih proizvođača, a u saradnji sa našim stručnim službama, otkupimo dnevne količine iz gradskih opština. Naravno, pre otkupa obiđemo domaćinstva, utvrđujemo koliko je proizvoda u ponudi i kakav je kvalitet, i da dogovaramo se o ceni, načinu transporta – naveo je Slavko Boljević iz AD “Plodova”.
     
    On je, takođe, naglasio da će zbog izuzetno dobrog roda lubenice, čiji će otkup početi ovih dana, cena biti niska, ali će, kako je rekao, nastojati da sa nadležnim institucijama, dogovore bolje uslove, kako proizvođači ne bi bili na gubitku.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE