Od 30. juna mere NBS za jačanje finansijskog sistema

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Od 30. juna mere NBS za jačanje finansijskog sistema

  Učešće za stambene kredite ostaće 20 odsto, što neće biti u suprotnosti sa Uredbom vlade o subvencionisanju stambenih kredita, potvrdili danas predstavnici centralne banke na sastanku sa predstavnicima banaka.
   

  Sastanak, koji je održan u Narodnoj banci Srbije, imao je za glavnu temu mere za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, čija primena počinje 30. juna. Bankarima je preporučeno da budu aktivniji na dizajniranju i ponudi dinarskih kredita, posebno građanima, indeksiranim referentnom kamatnom stopom ili stopom rasta potrošačkih cena.
   
  Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva  životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) i Građevinske direkcije Republike Srbije.
   
  Viceguverneri NBS Mira Erić-Jović i Bojan Marković istakli su da je NBS donela ovaj set mera pre svega da bi efikasnije kontrolisala i smanjila  rizike u finansijskom sistemu Srbije i da bi uticala na postepeno preusmeravanje kreditiranja građana ka domaćoj valuti bez valutne klauzule.
   
  S obzirom na to da se najviše kredita indeksiranih u stranoj valuti odnosi na segment stanovništva koje zarade prima u dinarima, mere su usmerene ka fizičkim licima.
   
  Uvedena je zabrana indeksacije kredita u bilo kojoj valuti osim evra, zatim uvedena je obaveza polaganja depozita, odnosno učešća od 30 odsto na nestambene kredite indeksirane u evrima i uveden je maksimalni iznos hipotekarnog kredita indeksiranog u evrima, od 80 odsto vrednosti založenih  nekretnina. Navedeni uslov ne odnosi se na dinarske kredite bez valutne klauzule.
   
  Predstavnici  NBS ukazali su da ovom odredbom nije propisano minimalno učešće korisnika kredita od 20 odsto, jer se uslov  odnosa između visine kredita i procenjene založene nepokretnosti ne odnosi na dinarske kredite, dok se kod valutno indeksiranih preostalih 20 odsto može ispuniti i zalaganjem druge nepokretnosti prihvatljive za banku.
   
  Ove mere su, inače, mnogo blaže od pravila  koja su utvrdile druge zemlje u cilju smanjivanja sistemskog rizika. U tom smislu istaknuto je i da Odluka NBS nije u suprotnosti sa Uredbom Vlade RS koja se odnosi na subvencionisanje stambenih kredita.
   
  Na sastanku su, takođe, pomenuti podaci Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) o osiguranim stambenim kreditima, po kojima je iznos osiguranih kredita uz subvencije po Programu vlade, u prvom tromesečju ove, u odnosu na isti period prošle godine, manji za 57 odsto.
   
  Pad zabeležen kod komercijalnih stambenih kredita koje osigurava NKOSK mnogo manji i u istom periodu iznosi 16 odsto, što ne može biti posledica bilo koje odluke NBS, navedeno je u saopštenju centralne banke.


   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE