Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nova blokada saobraćaja u Srbiji

    Putari zaposleni u okviru „Nibens grupe“ blokirali saobraćajnice u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu.
     
    Putari su radikalizaciju protesta najavili ukoliko preduzećima „Nibens grupe“ ne budu odblokirani računi i omogućen nastavak rada na Koridorima 10 i 11.

    Putari su od jutros u 9 sati u Beogradu blokirali Ustaničku i Kruševačku ulicu, pa se u tom delu grada stvaraju velike saobraćajne gužve, dok su vozila GSP-a koja idu tom trasom preusmerena.

    Radnici Preduzeća za puteve „Niš“ blokirali su put Niš-Aleksinac, zahtevajući da vlada, u dogovoru sa bankama, reši pitanje njihovog daljeg poslovanja.

    Blokada puta trajaće do 13 časova, a vladi i bankama ostavili smo sedam dana da se dogovore„, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata u tom preduzeću Mirko Janković.

    Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vuksanović rekla je za B92 da je jutros doneta odluka da preduzeća u svojim gradovima blokiraju određene saobraćajnice.

    „Na osnovu onoga što sam čula od predsednika sindikalnih organizacija svi su u svojim gradovima zauzeli određene tačke. ‘Bačka put’ je u Novom Sadu na šest tačaka, ‘Preduzeće za puteve Beograd’ će u gradu blikorati neke ulice i verovatno Ibarsku magistralu, Kragujevčani su se okupili kod Krsta, Nišlije su isto na nekim tačkama, tako da je to već krenulo“, kaže ona.

    Radnici su prošle nedelje pozvali premijera Mirka Cvetkovića da reši novonastali problem, ali kako kaže predsednica sindikata Sonja Vuksanović, odgovor nisu dobili.

    „Što se tiče naših zahteva koji su upućeni predsedniku Tadiću i premijeru Cvetkoviću, niko nas do sada nije kontaktirao i mi znamo samo onoliko koliko smo mogli da pročitamo u novinama“, kaže ona.

    „Naš osnovni zahtev je da se izvrši deblokada računa preduzeća, kako bi ona mogla da rade. Znači, preduzeća objektivno ne mogu da rade jer ne mogu da nabave repromaterijale, nemaju naftu, nemaju ništa. Znači, ako preduzeća ne rade, radnici nemaju posla, ne mogu da zarade za platu. Oni imaju ugovore sa državom za redovno održavanje puteva i pitanje je dana kada će se to dovesti u pitanje, ako ih država ne bude snabdela energentima i rezervnim delovima kako bi nastavili da rede“, dodaje Vuksanovićeva.

    Prema njenim rečima, radnicima se duguju i zarade, ali im je trenutno važnije da počnu da rade.

    Kako kažu u sindikatu preduzeća „Nibens grupe“ duguju bankama ukupno oko 110 miliona evra i još gotovo toliko dobavljačima. Vlasnik „Nibens grupe“ Milo Đuraškovic i sedam rukovodilaca u putarskim preduzećima iz te grupacije uhapšeni su prošlog meseca pod sumnjom da su oštetili FAM za 32 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE