Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemačka: Evro ruši Evropu!

    Zajednička evropska valuta – evro – postaje sve veća pretnja za zajedničku evropsku budućnost, piše nemački magazin “Špigl”.


    – Monetarna unija povezuje ekonomije koje jednostavno nisu kompatibilne. Političari odobravaju jedan spasonosni “paket” za drugim i, čineći to, trasiraju opasan put koji bi mogao da optereti buduće generacije Evropljana i da unazadi EU za nekoliko decenija – siže je opširnog teksta u uglednom listu.

    “Špigl” ocenjuje da su evropski političari sve vreme izbegavali da se suoče s važnim zaključkom – da ovako neće moći da nastave. – Stari evro – navode – ne postoji više u željenom obliku, a Evropska monetarna unija ne funkcioniše. Zato je – poručuje list blizak visokim državnim krugovima – neophodan “plan B”.

    – Da nema evra, grčka dužnička kriza bi bila izolovan problem – težak za zemlju, ali bi ga Evropa lako podnela – piše “Špigl”. – Samo zato što je Grčka deo evrozone, dugovi Atine su problem za sve njene partnere i pretnja zajedničkoj valuti.

    Utemeljivači evra nisu, naime, uopšte predvideli ovakvu krizu. Zajednička valuta objedinjuje jake i slabe zemlje. Nema “izlaza za slučaj opasnosti” – moguće je samo nadati se da će sve na kraju ispasti dobro…

    – Pukotina sada raspolućuje kontinent, pružajući se između zemalja kojima treba sve više novca i onih od kojih se očekuje da plate. Sa Grcima ogorčenim na Nemce i Nemcima ogorčenim na Grke, Portugalce, Špance i Italijane, politički mirovni projekat evropskog jedinstva preti da se završi velikim ekonomskim sukobom nacija – piše “Špigl”.

    Tako su, na primer, u Finskoj, često navođenoj kao uspešan model za druge evropske zemlje, desni populisti – “Pravi Finci” – osvojili 20 odsto glasova. Skepsa se širi po kontinentu kao zaraza. Evro, sazdan sa ciljem da zauvek ujedini Evropu, postao je najveća pretnja po njenu budućnost. Kolaps monetarne unije bio bi težak udarac, od kojeg se EU možda nikada ne bi oporavila, posebno imajući u vidu da njen položaj već ugrožavaju brzo rastuće azijske ekonomije.

    Prema “Špiglu”, u Nemačkoj se političari sada spremaju za sve scenarije. Šta ako neka zemlja, poput Grčke, ne bude mogla da plaća obaveze? Postoje dve mogućnosti: da se dužnici “puste niz vodu”, ili da se nekako i dalje “gura napred”. Nijedna od ove dve opcije nije jeftina, pa se, pišu Nemci, mnogi sada okreću mogućnosti “trećeg puta”: da se Grčka povuče iz monetarne unije i ponovo uvede nacionalnu valutu, drahmu.

    – Napuštanje evra bilo bi manje od dva zla – poručuje Hans Verner Sin, prvi čovek minhenskog Instituta za ekonomska istraživanja. Nurijel Rubini sa Njujorškog univerziteta podržava tu ideju. Po njemu, jedina šansa Grčke jeste da devalvira sopstvenu valutu i tako postane konkurentnija.

    Drahma 
     
    Uvođenjem drahme, međutim, krizi ne bi bio kraj. Ona bi, u stvari, mogla i da se pogorša, i da se Evropska monetarna unija na kraju podeli na grupu zemalja sa čvrstom valutom i onu sa sopstvenim, “slabijim” novcem. Postoji još jedna alternativa – Evropa u kojoj razvijeni Sever plaća finansijsku pomoć (umesto da daje kredite) siromašnom i trošadžijski raspoloženom Jugu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE