Testove za maturu čuvaju u maricama

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Testove za maturu čuvaju u maricama

  Sve je spremno za malu maturu! Osmaci test iz srpskog jezika polažu u četvrtak, u petak iz matematike, a prva količina testova u utorak je iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja transportovana u Školsku upravu Beograd.


  Da ne bi bilo zloupotreba, zadaci iz matematike i srpskog su zapečaćeni i prebacivani policijskim ”maricama”. U sredu će zadaci iz matematike i srpskog stići i u sve ostale uprave, a škole će ih dobiti neposredno pred prijemni.

  Ministar prosvete Žarko Obravović poručio je u utorak đacima da nema razloga za paniku i da treba samo da se koncentrišu:

  – Posle probnog ispita, održanog u maju, koji su osmaci uradili dobro, razrešene su nedoumice i čini se da je atmosfera opuštenija, kako kod dece, tako i kod roditelja.

  Da je sve spremno potvrđuju i u školskim upravama, a i u samim osnovnim školama, u kojima će učenici polagati test. Klupe su raspoređene u holove, fiskulturne i svečane sale, jer se prvi put ove godine test polaže izvan učionica.

  – Još samo čekamo testove, ostalo je spremno – kaže Staniša Banjanin, načelnik školske uprave Zrenjanin.

  Ove godine šanse za prepisivanje svedene su na minimum. Osim dežurnih nastavnika uvedeni su i supervizori, a testovi stižu u specijalnim kesama sa barkodovima.

  Na testu će jedna polovina zadataka biti iz zbirke, četvrtina će biti delimično poznata, a preostala četvrtina su nepoznati zadaci.

  – Samo jedna trećina su nešto ozbiljniji zadaci, koje će morati tačno da urade ako nameravaju da upišu gimnazije i srednje škole za koje vlada veliko interesovanje – smatra Dragana Đurić, nastavnica srpskog jezika u OŠ ”Branko Pešić”.

  Mesta u srednjim školama ima više nego svršenih osnovaca: 80.000 malih maturanata na raspolaganju ima 86.000 klupa.
   
  Zabranjen digitron i mobilni
   
  Test iz srpskog jezika počinje u četvrtak u deset časova. Učenici na polaganje moraju da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim ID brojem, grafitnu i hemijsku olovku, gumicu, a za test iz matematike moraju da imaju i lenjir, trougao i šestar. Nisu dozvoljeni digitron i mobilni telefon.

  Na testovima mogu da osvoje maksimalno po 20 bodova iz svakog predmeta, dok iz škole nose najviše 60 poena.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE