Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trešnja – pravi hit u Mačvi

    Na više od 300 hektara oranica u šabačkom kraju niču nove plantaže voća. Za nabavku sadnica izdvojeno 30 miliona dinara državnih sredstava


    Plantaže trešnje prostiraće se na preko 300 hektara plodnih oranica u Mačvi i Pocerini. Ovaj smeli projekat subvencioniše gradska uprava Šapca na predlog poljoprivredih stručnjaka, a samo u 2011. godini iz budžeta je izdvojeno 30 miliona dinara za nabavku sadnica poznatih sorti – „burlat“, „kordia“ i „regina“.

    U Direkciji za poljoprivredu objašnjavaju da je zemljište idealno za gajenje plantaža, naročito na malim posedima, ionako nepovoljnim za strna žita i kukuruz. Rukovodili su se i ispitivanjem tržišta, prema kojim trešanja u Evropi neće biti dovoljno narednih 20 do 30 godina. Ali i cenom od 7 do 10 evra po kilogromu u Londonu i čak 11 evra u Južnoj Africi.

    – Trešnja je kod nas apsolutni hit. Imamo preko 100 zaintersovanih i ljudi koji zovu svaki dan. Sa prosečnih tri i po hektara po domaćinstvu, našim zemljoradnicima potrebni su visoki prinosi i uposlenost svih članova porodice. Sadnice nabavljene za tri i po evra, platiće od roda, a grad subvencioniše voćnjake od 20 do 50 ari – kaže direktor Direkcije za poljoprivredu Predrag Srdanović.

    Prema njegovim rečima, stručne službe Direkcije reaguju na svaku prijavu za preuzimanje sadnica i izlaze na teren kako bi pregledali zemljište. Za neophodnu podlogu plantaža, takođe nakon preporuke sručnjaka, izabran je takozvani „kolt“ jer obezbeđuje još bolji prinos. Jednina nepovoljnost može biti visok nivo podzemnih voda, ali se svaka parcela lako može privesti nameni.

    – Od ovih sorti trešanja, u petoj godini, očekivani rod je od 12 do 15 tona po hektaru. Prvi zasađeni trešnjari su već obrani i pokazali su se izuzetno kvalitetnim. Naša trešnja u Beogradu je koštala od 210 do 270 dinara po kilogramu – zadovoljan je Srdanović.

    Ideja

    Krajnji cilj je privlačenje kupaca, što se može postići kvalitetom proizvoda, sa finalnom obradom. Zato Gradska uprava planira gradnju hladnjače za prihvat trešnje i drugog voća. Izvesno je da će objekat biti podignut na gradskom građevinskom zemljištu, a u ovom trenutku bira se pogodna lokacija.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE