Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    U Crnoj Gori 84.844 nelegalno sagrađenih objekata

    Opštine i Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore još nisu popisali nelegalne objekte u državi, što znači da nemaju ni strategiju kako ih legalizovati ili porušiti ako se ne uklope u planove.

    Trenutno su najtačniji podaci o nelegalnim priključcima kojima raspolaže Elektroprivreda Crne Gore EPCG. Oni navode da imaju 56.000 nelegalnih priključaka, od toga 5.000 u privredi.

    Kažu i da taj broj ne korespondira sa brojem nelegalnih stanova i kuća, jer se često na jedan legalni, odnosno nelegalni priključak za struju prikači nekoliko stanova u vertikali ili u dvorištu, piše Dan.

    Kad se podaci EPCG da ima 287.239 hiljada mernih mesta, sa 56.000 nelegalnih potrošača, uporede sa podacima MONSTAT-a sa poslednjeg popisa stanovništva, može se doći do tačnog broja nelegalno podignutih stambenih objekata.

    MONSTAT je, naime, popisao 316.083 stana. To bi značilo da su 28.844 stambena objekta priključeni na prijavljeni legalni, odnosno nelegalni priključak. To znači da su ukupno 84.844 stana ili kuće podignuti bez građevinske i upotrebne dozvole.

    Popis nelegalnih objekata je u toku u svim opštinama, tako da podaci ministarstva o 39.922 nelegalna objekta nisu ni približno tačni.

    „Najveći broj nelegalnih objekata je u Podgorici, 16.430. U poslednje vreme gradnja takvih objekata povećana je u Golubovcima i Tuzima“, kazao je glavni inspektor zaštite prostora Branislav Radusinović.

    U Herceg Novom je do sada evidentirano 1.500 nelegalnih objekata, ali popis je u toku i očekuje se da taj broj bude duplo veći.

    Prema nezvaničnim podacima, u Bijelom Polju ima blizu pet hiljada nelegalno izgrađenih objekata. Zvaničnog broja nema, jer je norme u toku, a trebalo bi da bude završen polovinom jula.

    Komisija za popis nelegalnih objekata na području mojkovačke opštine zasad je završila posao u prigradskim naseljima Babića Polje i Podbišće, koja su obuhvaćena DUP-om.

    U Babića Polju registrovano je 168 stambenih objekata, od kojih samo jedan ima građevinsku dozvolu, dok je u Podbišću svih 49 objekata bez građevinske i upotrebne dozvole. Od četiri privremena objekata, svi imaju građevinsku dozvolu saopštili su iz te komisije.

    „Nikada nijesmo radili popis nelegalnih objekata, a tek nedavno smo počeli da ih evidentiramo. Ipak, možemo tvrditi da je ove godine u potpunosti zaustavljena divlja gradnja, a lani je registrovano svega 13 nelegalno započetih objekata“, saošteno je iz beranskih sekretarijata za inspekcijske poslove i uređenje prostora.

    Prema nodacima NVO, u pljevaljskoj opštini ima od dve i po hiljade do tri hiljade nelegalno izgrađenih objekata, dok lokalna uprava nema tačan podatak o tome.

    Prema evidenciji Sekretarijata za urbanizam, u Rožajama je bez dozvole izgrađeno 600 objekata. Legalizacijom bi opština naplatila milion eura.

    „U Plavu imamo oko 650 nelegalnih objekata“, kazao je sekretar Sekretarijata za uređenje prostira i imovine Izet Hadžimušović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE