Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Jonsen: Primena zakona, pa tri milijarde dolara investicija

    Ukoliko bude dosledno primenjivala zakone, Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara stranih investicija, najavio je predsednik Saveta stranih investitora Ćel Morten Jonsen.
     


    Srbija ima šanse da ove godine privuče planiranih tri milijarde dolara investicija ukoliko dosledno primenjuje zakone, ubrza giljotinu propisa i smanji neizvesnost, izjvio je za Radio-televiziji Srbije Ćel Morten Jonsen.

    Ističući da je glavna prepreka za strane investitore trenutno poverenje, Jonsen je dodao: „Mi moramo da verujemo da sistem funkcioniše. Nije uvek stvar u tome da se donesu pravi zakoni, već da se oni i primene. Primena ide teško„.

    Jonsen je kazao i da je Srbija sada verovatno više privlačna stranim investitorima nego pre dve, tri godine jer je, kako je naveo, uspostavljena makorekonomska stabilnost.

    Nema bojazni od negativnih uticaja spolja, sa čim mnoge zemlje još uvek imaju problema. Postoji, međutim, neizvesnost u primeni evropskih standarda. Dosta je urađeno kada je reč o donošenju zakona, ali ponoviću – primena je onaj teži deo“, rekao je Jonsen.

    On je naglasio da je na problem primene zakona ukazivano Vladi Srbije i dodao: „Ukazali smo da nije dovoljno samo da se priča, da se reklamira kako je dobro da se ulaže u Srbiju jer investitori prate i ono šta se dešava u praksi – da li su nadležni sposobni da – kada se ukine jedna prepreka – ne nastanu dve nove. A to se veoma često dešava u mnogim zemljama“.

    Poslednji put kada sam proverio, veliki broj investitora jeste zainteresovan za ulaganje u Srbiju. Mislim da za Srbiju ne bi trebalo da bude problem da privuče tri ili četiri milijarde investicija, ukoliko se urade pravi potezi, jer to nije tako veliki iznos“, kazao je Jonsen i dodao da to podrazumeva poteze „poput onih koji povećavaju poverenje, a to znači da kada iznesemo problem u vezi sa giljotinom propisa, tada bi on trebalo i da se reši“.

    On je naveo i da su investitori posebno zainteresovani za velike investicije u bankarstvo, poljoprivredu, klastere u automobilskoj industriji u Kragujevcu, u telekomunikacije i u usluge koje prate ove sektore.

    Savet stranih investitora je osnovan 2002. godine uz podršku Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) i okuplja više od 120 kompanija koje su u Srbiju uložile više od 14 milijardi dolara i zapošljavaju više od 60.000 ljudi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE