Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Da li Srbiji preti grčki scenario?

    Grčka grca u problemima, ekonomskim i političkim, a da li bi takva kriza mogla da se dogodi i Srbiji, s obzirom na sve veća zaduživanja države?
     
    I dok iz MMFa Srbija i može čuti dobre vesti o kraju krize, takve novosti sigurno za sada ne mogu čuti Grci. Njihovi ekonomski problemi dostižu novi vrhunac, a od raspleta grčkog scenarija drhti i Evropska unija.
     
    Stručnjaci za sada procenjuju da Srbija nema velikih razloga za zabrinutost, a i iz Vlade poručuju da na dnevnoj bazi prate da li će se negativan scenario približiti Srbiji.
     
    Oni uveravaju da za Srbiju od Grčke ne preti velika opasnost ali da se model krize može ponoviti. “Srbija ima svoje probleme – budžetski deficit, kriza institucija, korupcija ima različitih uticaja i kriza ali sama grčka kriza se neće preliti na nju što ne znači da Srbija ne može da ima sličan scenario i sličan epilog kao i Grčka”, smatra Dragomir Janković sa Evropskog Ekonomskog instituta.

    Za ministra ekonomije, grčka kriza sada je već uobičajena pojava – pažljivo se prati ali se ne očekuje prelivanje negativnog scenarija. “Mi pratimo na dnevnom nivou, posebno moje ministarstvo. Za sada nema negativnih efekata na našu privredu. Ja sam imao kontakata sa grčkim bankama koje ovde imaju svoje banke i dobio sam uveravanja da nivo njihove izloženosti ostaće istio odnosno da će oni nastaviti da podržavaju kroz odobravanje kredita”, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

    Janković zaključuje da je Evropi preostalo samo da se angažuje na spasavanju Grčke jer bi njeno prepuštanje značilo davljenje u moru krize.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE