Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Zapošljavanje u Benetonu

    Za radnike „Niteksa“ koji žele da rade u „Benetonu“ testiranje je zakazano za 27. jun. Za socijalni program do sada se prijavilo 558 radnika, a otpremninu – 300 evra po godini staža – treba da obezbedi Vlada Srbije.


    Od 650 radnika „Niteksa“ njih 558 prijavilo se za socijalni program, ali će se konačni broj znati u ponedeljak. Za sada se samo 94 radnika nada da će, posle testiranja zakazanog za 27. jun, ostati u „Benetonu“. Italijanska kompanija je za te svrhe angažovala nezavisnu agenciju „Adeko Srbija“.

    Gordana Cvijić, sekretarica generalnog direktora „Niteksa, radila je u tom preduzeću 32 godine. Iz „Niteksa“ je otpratila desetoricu direktora, ali „Beneton“ neće sačekati jer se prijavila za otpremninu. Seća se osamdesetih godina i najboljeg perioda „Niteksa“: „Tada se u Niteksu proizvodio žersej, to su bile godine… Niteks je bio SOUR, onda OUR i tako dalje.“

    Sa 15 godina radnog staža, Marija Bojanović, diplomirani hemičar, pokušaće da se zaposli u „Benetonu“. Kaže da je preko interneta počela da se priprema za testiranje, iako se o svemu malo zna.

    „Sami ljudi iz Benetona nisu baš bili raspoloženi da razgovaraju s nama“, kaže Marija Bojanović. „Sve je bilo u domenu poslovne tajne, tako da mi ne znamo šta oni planiraju i koja radna mesta će ponuditi ovde u Nišu.“

    Radnici kažu da bi njima više odgovaralo da je prvo bilo testiranje pa tek onda izjašnjavanje za socijalni program, ali u Sindikatu navode da je o rokovima odlučivao „Beneton“.

    „Računica je prosta“, objašnjava Zoran Tošić iz Samostalnog sindikata, „bolje da uzmeš otpremninu, pa da se eventualno za šest meseci ponovo pijaviš za posao u Benetnou, ako prođeš dobro. Ako ne, uzeo si nešto čime si zbrinuo sebe i svoju porodicu na neko vreme.“

    Otpremninu za radnike „Niteksa“, 300 evra po godini staža, treba da obezbedi Vlada Srbije.

    U niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, na čijem je spisku 36.000 nezaposlenih, kažu da zvanični zahtev iz „Benetona“ još nije stigao, ali da očekuju da će se i oni poput južnokorejske kompanije „Jura“ njima obratiti.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE