Zapošljavanje u Benetonu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zapošljavanje u Benetonu

  Za radnike “Niteksa” koji žele da rade u “Benetonu” testiranje je zakazano za 27. jun. Za socijalni program do sada se prijavilo 558 radnika, a otpremninu – 300 evra po godini staža – treba da obezbedi Vlada Srbije.


  Od 650 radnika “Niteksa” njih 558 prijavilo se za socijalni program, ali će se konačni broj znati u ponedeljak. Za sada se samo 94 radnika nada da će, posle testiranja zakazanog za 27. jun, ostati u “Benetonu”. Italijanska kompanija je za te svrhe angažovala nezavisnu agenciju “Adeko Srbija”.

  Gordana Cvijić, sekretarica generalnog direktora “Niteksa, radila je u tom preduzeću 32 godine. Iz “Niteksa” je otpratila desetoricu direktora, ali “Beneton” neće sačekati jer se prijavila za otpremninu. Seća se osamdesetih godina i najboljeg perioda “Niteksa”: “Tada se u Niteksu proizvodio žersej, to su bile godine… Niteks je bio SOUR, onda OUR i tako dalje.”

  Sa 15 godina radnog staža, Marija Bojanović, diplomirani hemičar, pokušaće da se zaposli u “Benetonu”. Kaže da je preko interneta počela da se priprema za testiranje, iako se o svemu malo zna.

  “Sami ljudi iz Benetona nisu baš bili raspoloženi da razgovaraju s nama”, kaže Marija Bojanović. “Sve je bilo u domenu poslovne tajne, tako da mi ne znamo šta oni planiraju i koja radna mesta će ponuditi ovde u Nišu.”

  Radnici kažu da bi njima više odgovaralo da je prvo bilo testiranje pa tek onda izjašnjavanje za socijalni program, ali u Sindikatu navode da je o rokovima odlučivao “Beneton”.

  “Računica je prosta”, objašnjava Zoran Tošić iz Samostalnog sindikata, “bolje da uzmeš otpremninu, pa da se eventualno za šest meseci ponovo pijaviš za posao u Benetnou, ako prođeš dobro. Ako ne, uzeo si nešto čime si zbrinuo sebe i svoju porodicu na neko vreme.”

  Otpremninu za radnike “Niteksa”, 300 evra po godini staža, treba da obezbedi Vlada Srbije.

  U niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, na čijem je spisku 36.000 nezaposlenih, kažu da zvanični zahtev iz “Benetona” još nije stigao, ali da očekuju da će se i oni poput južnokorejske kompanije “Jura” njima obratiti.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE