Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Skuplji telefonski impuls za zaštitu privatnih kompanija

    Telefonska pretplata i lokalni pozivi u fiksnoj telefoniji biće skuplji od 1. avgusta. Republička agencija za telekomunikacije (RATEL), pozivajući se na specifikaciju troškova dostavljenu od Telekoma Srbija, izračunala je da usluge fiksne telefonije moraju biti znatno skuplje kako bi i drugi operatori mogli da budu ravnopravni na tržištu.


    Kompaniji „Telekom“ naloženo je da mesečnu telefonsku pretplatu za građane i firme poveća sa 388 na 430 dinara, bez poreza na dodatu vrednost, dok će cena telefoniranja u lokalnom saobraćaju biti duplo veća.
     
    „Telekom Srbija“ će od 1. avgusta morati da izjednači i cene telefonskih razgovora za biznis pretplatnike sa cenama za stanovništvo. Problem je, međutim, u tome što „Telekom“ poskupljenje uopšte nije ni tražio.

    Jovan Radunović, predsednik UO Ratel, kaže za “Blic” da je ta odluka doneta nezavisno od „Telekoma“ da bi se regulisala tržišna utakmica.

    – Ratel je napravio analizu tržišta prema svojoj zakonskoj obavezi koliko vrede usluge u telefoniji da ne bi bilo dampinga cena. Napravili smo rebalans svih tarifa, od kojih su neke bile predimenzionirane – navodi Radunović.

    Radunović kaže da drugi nosioci licenci za fiksnu telefoniju, „Telenor“ i “Orion”, ne mogu na drugi način i iz drugih izvora da pribave novac, nego samo ovom uslugom.

    – Sve je urađeno po troškovnom modelu, to je urađeno i za SBB i biće za svakog ko ima dominantno učešće na tržištu. Uzeti su u obzir svi troškovi i na osnovu toga je doneta cena kolika treba da bude. Ratel u tom smislu ima zakonsku obavezu da to uradi. Može usluga da bude i besplatna, ali to ne vodi razvoju telekomunikacija – tvrdi Radunović.

    U „Telekomu Srbija“, međutim, kažu da ova kompanija planom poslovanja za ovu godinu nije ni predvidela poskupljenje.

    – Ratel nas je obavestio o svojoj odluci kojom obavezuje „Telekom Srbija“ da poveća cene. Naš upravni odbor je sredinom aprila odbio predlog Ratela da razmotri novo poskupljenje i zatražio dodatno objašnjenje s tim u vezi od regulatorne agencije – kažu u ovoj kompaniji.

    Kako dodaju u „Telekomu“, iz Ratela im je usmeno objašnjeno da su poskupljenja neizbežna radi obezbeđivanja uslova za rad i poslovanje stranih investitora koji su novi operatori fiksne telefonije, odnosno da liberalizacija tržišta neizbežno dovodi do uspostavljanja ekonomskih cena.

    Druga dva operatora fiksne telefonije pozdravila su takvu odluku. Kompanija „Telenor“ ocenila je da je Ratel regulisanjem veleprodajnih cena poziva iz mreže u mrežu obezbedio poštovanje načela nediskriminacije.
    – Nova cena terminacije poziva u fiksnu mrežu važi jednako za sve pozive koji dolaze iz fiksne i mobilne mreže i za sve operatore – rekao je za “Blic” izvršni direktor Korporativnih poslova u „Telenoru“ Goran Vasić.
     
    Prema njegovim rečima, veoma je važno to što su ovog puta cene zasnovane na troškovnom modelu, čime se izbegava proizvoljnost i čime se postupa po tržišnim načelima. Kao fiksni operator „Telenor“, kako je istakao Vasić, nije tražio regulaciju cena interkonekcije, ali je zadovoljan korekcijom jer tu vidi kretanje u pravcu regulisanja tih cena prema tržišnom principu. Vasić je dodao da će ova kompanija ponuditi usluge fiksne telefonije biznis korisnicima do kraja godine.

    U kompaniji “Orion telekom” navode da je odluka o povećanju cena utvrđena na osnovu Telekomovog troškovnog modela koji je dostavljen Ratelu za 2010. godinu.

    – Uloga Ratela je da se stara i brine o zaštiti i unapređenju samog telekomunikacionog tržista, korisnika telekomunikacionih usluga, ali i da arbitrira međusobno nastupanje operatora na tržistu. Jedina posledica ove odluke jeste ta da će Telekom povećati poslovni prihod od pretplate za usluge fiksne telefonije za oko 50 miliona evra godišnje. Zasad cene kompanije „Orion telekom“ ostaju nepromenjene, ali ćemo svakako pažljivo pratiti i analizirati situaciju i shodno tome reagovati i odrediti se – objašnjavaju u “Orionu”.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE