Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Predavanje o lekarskim greškama u Loznici

    Institut za sudsku medicinu i Lekarska komora Srbije priredili su danas u Zdravstvenom centru „Dr Milenko Marin“ u Loznici predavanje na kome su zdravstveni radnici upoznati o lekarskim greškama i postupcima koji se u tim slučajevima sprovode.


    Direktor Lekarske komore Srbije primarijus Tatjana Radosavljević rekla je da je namera te institucije da vrate poverenje pacijenata u lekare, a poverenje lekara u zdravstveni sistem Srbije, za šta je jedna od mera organizovanje sličnih predavanja širom zemlje.

    Ona je dodala da je od velike važnosti o lekarskim greškama govoriti u javnosti, a edukovanje kolega o zakonskim i etičkim problemima koji tako mogu nastati, trebalo bi da doprinese lakšem ustanovljavanju krivice, ali i sprečavanju takvih situacija.

    Prema njenim rečima, u Srbiji ne postoji sistem evidentiranja tih grešaka, koje se tretiraju sudskim veštačenjem, a jedan od ciljeva Lekarske komore je da pokuša da napravi takav sistem, po uzoru na nemačke zdravstvene institucije što bi, kako je navela, trebalo da se učini sledeće godine.

    Lekarska greška predstavlja nebrigu zdravstvenih radnika, koje može da dovede do oštećenja zdravlja ili smrti pacijenta, a postoje i medicinske komplikacije izazvane osobinama organizma na koje se ne može uticati, kao i neželjeni ishodi lečenja usled prirode bolesti.

    Radosavljević i specijalista sa Instituta za sudsku medicinu Djorđe Alimpijević, ukazali su lozničkim zdravstvenim radnicima na pojedinosti o pravu u medicini, na predavanju koje je priređeno u okviru kontinuirane medicinske edukacije Lekarske komore.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE