Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU pomaže inspekciji za zaštitu životne sredine

    Ministrastvo za zaštitu životne sredine, rudastva i prostornog planiranja Srbije dobilo je tri miliona evra za poboljšanje rada inspekcije za zaštitu životne sredine, koje je kroz tvining projekat Evropske unije (EU) poklonila Agencija za zaštitu životne sredine Austrije.

    Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Oliver Dulić kazao je da je „za nabavku najmodernije opreme izdvojeno milion evra, dok je ostatak novca predvidjen za obuku, studijske posete, pripremu pravilnika i poboljšanje inspekcijskog nadzora“.

    Do sada je kroz projekat, koji je počeo u februaru ove godine i trajaće do februara 2013, sa ciljem da pobolša kvalitet životne sredine i zdravlja stanovništva, utošeno oko pola miliona evra.

    Novac je potrošen za nabavku 26 vozila za inspektore za zaštitu životne sredine na teritoriji cele Srbije, jedan džip kupljen je za inspektora koji se bavi zaštitom biljnih i životinjskih vrsta, a nabaljeno je i jedno vozilo za inspekciju za zaštitu životne sredine u opštini Lebane.

    Nabavljen je i prvi čamac za inspektore koji u Srbiji kontrolišu ribarstvo, odnosno nelegalno pecanje, broj ribočuvara i slično.

    Dulić je kazao da je projekat produžetak dobre saradnje koju Srbija ima sa Austrijom, istakavši da je to četvrti tvining projekat koji se radi sa Austrijancima i koji će doprineti ubrzanju uskladjivanja zakona i standarda sa onim u EU, jačanju administracije nadležne za planiranje, izdavanje dozvola, inspekciju.

    Podsetio je da je u poslednje dve i po godine Srbija uspela da gotovo u potpunosti uskladi domaće zakonodavstvo iz oblasti zaštite životne sredine sa onim iz EU, precizirajući da je usvojeno skoro 20 zakona i 300 podzakonskih akata.

    Prema njegovim rečima, sada je neophodno pripremanje institucija da zakone primenjuju, što je, kako je ocenio, „najveći problem“.

    „Zahvaljujući tvining projektu uspećemo da osnažimo inspekcije“, kazao je on navodeći da Srbija do sada nije imala dovoljan broj inspektora za nadzor u toj oblasti, a oni nisu bili ni dobro opremljeni i obučeni da mogu da primenjuju sve usvojene standarde.

    Dulić je istakao da će, kroz niz obuka i seminara, inspekcija, gradjani i privreda naučiti koja su njihova prava i obaveze u oblasti zaštite životne sredine.

    „Privreda će zahvaljujući ovome projektu imati priliku da se informiše i da na čitavoj teritoriji zemlje dobije izvesnu i predvidljivu kontrolu koja će podrazumevati planirano pripremanje za standarde iz oblasti zaštite životne sredine“, kazao je on.

    Dulić je ocenio da će biti neophodna i efikasnija sardanja inspekcije, policije, tužilaštva i sudova, „jer jedno od uskih grla“ u primeni propisa i dalje predstavlja neefikasnost sudstva.

    Šef Delegacije EU u Srbij Vensan Dežer kazao je da je EU u poslednjih 10 godina u oblast zažtite životne sredine u Srbiji uložila 500 miliona evra i da je cilj novog tvining projekta da poboljša najsloženiji deo procesa zaštite životne sredine, a to je sprovodjenje zakona.

    Istakao je da je više od 70 odsto gradjana smatra da je zaštita životne sredine važna za njihov život i budućnost, dodavši da se više od 30 odsto zakonodavstva EU koje Srbija treba da uskladi odnosi na zaštitu životne sredine.

    Dežer je kazao da je za primenu propisa iz oblasti žaštite životne sredine ključno uskladjivanje zakonodavstva sa EU, obrazovanje najšire javnosti, efikasna kontrola primene propisa, opremljenost inspekcije i dobar sistem izdavanja dozvola.

    Predstavljanju projekta je prisustvovao i ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE