Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za šta je sve dobar jogurt

    Jogurt je vrlo svestran mlečni proizvod koji se dobija fermentacijom mleka uz pomoć bakterija, ali opseg delovanja mu nije ograničen samo na sto i kuhinju.
     
    Fermentiranje laktoze uz jednu ili više varijanti bakterija (Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaricus, Enterococcus faecium, Streptococcus thermophilus itd.) dobija se mlečna kiselina koja mleko pretvara u jogurt i daje mu onaj prepoznatljivi ukus. Spomenute bakterijske kulture mu daju i određena lekovita svojstva.
     
    Snižavanje holesterola. Jogurt koji sadrži Lactobacillus acidophilus ili kombinaciju bakterija Enterococcus faecium i Streptococcus thermophilus snižava nivo holesterola kod ljudi koji s njim imaju lakših ili umerenih problema. Ova vrsta jogurta snižava nivo lipoproteina niske gustoće, ali ne podiže one velike gustine.
     
    Netolerancija na laktozu. Kao alternativa mleku, jogurt s aktivnim kulturama ublažava netoleranciju na laktozu i kod dece i kod odraslih.
     
    Jača imunitet. Prema Međunarodnom časopisu za imunoterapiju (International Journal of Immunotherapy), jogurt s aktivnim kulturama jača imunitet na način da podstiče stvaranje gama interferona koja imaju ključnu ulogu u borbi s određenim alergijama i virusnim infekcijama.  Nadalje, jogurt sprečava i ublažava gastrointestinalne infekcije.
     
    Ublažava proliv. Antibiotici često pored loših ubijaju i dobre mikrobe zbog čega neretko dolazi do trbušnih problema i proliva. Međutim,  Lactobacillus acidophilus u jogurtu stvara bakteriocine koji obnavljaju prirodnu crevnu floru i dovode zdravlje u normalu. Kako biste izbegli proli vezan za upotrebu antibiotika, najbolje je svakodnevno uzimati 125 mililitara jogurta sa spomenutom kulturom (Lactobacillus GG) po dva puta dok traje tretman antibioticima. Jogurt uzmite dva sata pre i dva sata posle tablete.
     
    Gljivična infekcija. Pored normalizovanja stanja u crevima, jogurt može biti od velike koristi i kad je u pitanju zdravlje vagine (i penisa). On je idealan za lečenje gljivičnih i bakterijskih infekcija intimne zone  i za sprečavanje urinarnih infekcija. Neke žene vaginu mažu jogurtom kad imaju problema s gljivicama i bakterijama tokom trudnoće, ali i oralna konzumacija je jako efikasna. Prema istraživanju iz 1992. godine objavljenom u Analima interne medicine, dnevna konzumacija LGG-a rezultira u tri puta ređoj učestalosti pojavljivanja candide vaginitis (gljivica). Dnevno preporučena doza je najmanje 150 mililitara jogurta s Lactobacillus acidophilusom.
     
    Maska za lice. Mlečna kiselina spada u grupu alfa-hidroksi kiselina. Drugim rečima, kad jogurt stavite na lice on ima jako blagotvorno delovanje da ga i najosetljivija koža može podneti. Jogurt tako može ujednačiti kožu, zategnuti je i očistiti. Operite lice, nanesite tanak sloj običnog jogurta na obraze, vrat i grudi i ostavite 20 minuta. Isperite mlakom vodom. Tretman možete koristiti svaki dan.
     
    Gljivice u ustima. Uzimajte dve porcije jogurta na dan dok gljivice ne nestanu, a trebale bi nestati brzo.
     
    Izgorela koža. Ako biste ublžili crvenilo i bol kože nakon previše sunca ili sunčanja, kritična područja premažite jogurtom i ostavite 20 minuta. Zatim isperite čistom mlakom vodom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE