Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladića odbrana košta 2-3 mil. evra

    Ratko Mladić će, ukoliko bude poštovan pravilnik Tribunala, svoju odbranu pred Haškim tribunalom najvećim delom, najverovatnije, finansirati sam.

    Pravilnik kaže da taj sud finansijki pomaže samo one optuženike koji nemaju račune u bankama niti sopstvenu imovinu.
     
    „Ukoliko je optuženom potrebna finansijska podrška tribunala potrebno je da uputi zahtev. Međutim, on do sada nije stigao“, kaže Nerma Jelačić, portparolka Haškog tribunala.
     
    Advokat Branislav Tapušković kaže da postoje standardi tribunala o finansiranju koji važe godinama unazad. „Tribunal plaća pravne timove optuženih, ali se ukupna cifra umanjuje za vrednost imovine, ukoliko je poseduju. Svaki optuženik ima pravo na dva advokata, dva savetnika, nekoliko istražitelja i veštaka“, kaže Tapušković.
     

    S obzirom na to da porodica Mladić poseduje određenu imovinu, pre svega nekretnine, to će najverovatnije jednim delom biti i izvor finansiranja odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske.

    Mladić će od suda dobiti spisak mogućih advokata, ali i sam može da predloži pravnog zastupnika koji ispunjava uslove – da govori jezik i ima više od pet godina iskustva.

    Advokat Toma Fila, koji je i sam bio angažovan u Hagu, kaže da je odbrana Ratka Mladića izuzetno komplikovana. „Za tako složenu odbranu potrebno je više pravnih timova, a ukoliko ne bude želeo sam da se brani, poput Šešelja ili Karadžića, to će koštati između dva i tri miliona evra“, kaže Fila.

    Prema njegovim rečima, pravni zastupnici pred Haškim tribunalom plaćeni su 120 evra po satu. „Ako tome dodamo dnevnice u visini od 150 evra, računica je laka i kaže da advokati mesečno zarade od 8.000 do 10.000 evra“, navodi Fila.

    Za finansijsku pomoć 21 haškom optuženiku Srbija je prošle godine izdvojila oko 186.000 evra. Pomoć se ne odnosi na finansiranje odbrane, već samo na troškove boravka u pritvoru i avionske karte porodica optuženih.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE