Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Estrada izlažirala penzije

    Više od 1.000 penzionisanih sportista, novinara, glumaca i pevača moraće da vrate penzije ukoliko u najkraćem roku ne dokažu da su se zaista bavili svojim poslom kao jedinim ili glavnim zanimanjem!
     
    Ovo je, u najkraćem, odluka koju je, posle vanredne revizije, doneo Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje, i to pošto je otkriveno da od 1.300 pregledanih predmeta čak 95 odsto donetih rešenja nije zakonito!
     
    Pravo na retroaktivan otkup staža imaju samo članovi estradnih, sportskih i novinarskih udruženja, pa je povod za ovakvo ”prečešljavanje” baš njihovih predmeta bio znatno povećan broj zahteva za penziju na osnovu bavljenja kulturno-umetničkom delatnošću krajem prošle godine.

    Uglavnom se radilo o osiguranicima koji su kupovali tačno onoliko staža koliko im je bilo potrebno za ostvarivanje uslova za penzionisanje, i to po starom zakonu jer je od 1. januara 2011. podignuta starosna granica. Godinu radnog staža su u proseku plaćali oko 40.000 dinara.

    – Da bi mogao da im se prizna staž, oni su, između ostalog, morali da imaju i valjani dokaz da su se zaista bavili svojim poslom, a to je moguće uz potvrdu odgovarajućih i priznatih organizacija kao što su, na primer, Savez estradnih umetnika Srbije, KUD ”Lola”, Udruženje novinara Srbije… – objašnjava Vladimir Stanković, direktor Sektora za ostvarivanje prava iz PIO. – U konkretnim slučajevima je ustanovljeno da navedeni dokazi nisu bili verodostojni. Uglavnom nisu tačno predstavljali činjenice koje potvrđuju jer su potvrde izdavane bez postojećih internih evidencija i dokumenata, što je bila njihova zakonska obaveza.

    Stanković dodaje i da će u 184 predmeta biti posla i za policiju pa su 24. maja, o ovim slučajevima, pismeno obavestili i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

    U međuvremenu, zaposleni u Fondu će ove ”sumnjive” predmete rešavati na više načina. Kako kažu u Sektoru za ostvarivanje prava, uz nove i valjane dokaze svaki osiguranik imaće šansu da obnovi postupak. Ukoliko takvih dokaza nema, rešenja će im biti poništena, upisan staž iz radne knjižice izbrisan, a isplaćene penzije će morati da vrate. Ipak, u Fondu dodaju i da će obeštetiti sve koji su na njihov račun uplatili zaostale doprinose.

    Novinari najmanje varaju

    Zloupotreba je najvećim delom bilo u estradnim, a najmanje u novinarskim udruženjima – potvrdio je Vladimir Stanković iz Fonda PIO. – Estradnim umetnicima pravo na otkup staža, osim Zakona o PIO, omogućava i poseban ugovor. Uslov je da su članovi udruženja u Savezu estradnih umetnika Srbije, da im je estradno nastupanje osnovno zanimanje i da imaju prebivalište u Srbiji.

    U Fondu napominju da su najveće zloupotrebe rađene sa članskim kartama jer su se, suprotno zakonu, one izdavale retroaktivno, i to samo na osnovu izjava da je taj ”umetnik” zaista živeo samo ”od mikrofona”.

     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE