Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prenatalni vitamini štite bebu od autizma

    Žene koje ne počnu s uzimanjem vitamina pre začeća i ne uzimaju ih za vreme prvog meseca trudnoće dva su puta sklonije rađanju autistične dece ili dece sa spektrom autističnih poremećaja.
     
    Taj je rizik   sedmostruk ako su majke imale „visokorizični genetski profil“ za ovaj poremećaj, tvrde istraživači Medicinskog fakulteta Davis univerziteta u Kaliforniji.
     
    „Majke dece s autizmom su u značajno manjoj meri uzimale prenatalne vitamine tri meseca pre trudnoće i za vreme prvog meseca trudnoće u odnosu na majke dece koja su se tipično razvijala“, tvrdi Rebeka Šmidt, koja je vodila ovu studiju.

    Zaključci njenog tima bili su „jaki i ujedno prvi koji su sugerisali konkretni korak koji žene mogu preduzeti kako bi smanjile svoj rizik od rađanja autističnog deteta. Konzumacija prenatalnih vitamina može biti posebno delotvorna za majke koje su genetski podložne autizmu.
     
    Stručnjaci smatraju kako folna kiselina i drugi vitamini B koji se uzimaju kao prenatalni vitamini štite od deficita u ranom stupnju razvoja fetusova mozga. Folati su ključni za neurorazvoj, a mnoge su studije pokazale kako dodaci folne kiseline mogu zaštititi bebu od urođenih mana mozga i leđne moždine za čak 70 posto.
     
    Spektar autističnih poremećaja ili jednostavno spektar autizma, zapravo je spektar psiholoških stanja koji se karakteriše velikim rasponom abnormalnosti kod socijalne interakcije i komunikacije, kao ograničeni interesi i ponavljajuće (repetitivno) ponašanje. Uključuje autizam, Aspergerov sindrom, Retov sindrom, dječji disintegrativni poremećaj i pervazivni razvojni poremećaj.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE