Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Izložba vina u Šapcu

    Pocerina je do sad imala oko sto hektara pod vinogradima,a ideja je da se taj broj udvosrtouči, a za pargodina i izgrad evinski podrumi.


    Zbog toga je veliki broj poljoprivrednih proizvođača zainteresovan da, koristeći subvendje države, svoje njive pretvori u vinograde. U toku je podela sadnica koje je Direkcija za poljoprivredu grada Šapca obezbedila iz rasadnika u Trsteniku.

    Najzastupljenije će biti vinske sorte šardone,vranac, game, a nešto manje stone, kako bi se proizvodilo kvalitetno vino s geografikim poreklom. Zbog toga je proteldog vikenda organizovana i prva izložba vina u Šapcu, na kojoj je učestvovalo 29 vinarija Srbije, Hrvatske, Makedonije,Crne Gore i Portugalije, a posetioci su mogli da probaju više od 100 vrsta vina. Ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović najavio je nova podsticajna sredstva za formiranje zasada vinove loze i proizvodnju vina.

    – Ove godine podržaćemo vinogradarstvo više nego protekle godine, stavićemo vinogradarima na raspolaganje jeftine kredite kako bi mogli da podižu nove zasade,a vinarijama ćemo otvoriti prostor da reše svoje probleme – rekao je Dušan Petrović,ministar poljoprivrede, otvarajući izložbu vina u Šapcu.

    Branislav Stanković, direktor šabačkog Narodnog muzeja, posetiocima je pokazao specifičan i zanimljiv dokaz o tradiciji vinarstva u Pocerini:priznanje Dobrivoju Gavriloviću iz Rumske, koji je osvojio prvo mesto na Međunarodnoj izložbi vina u Trmu 1911.godine.- Padine Cera nekada su bile poznate po vinogradarskim rejonima. To nas je motivisalo da pokušamo obnovu vinograda u Grušiću, Krivaji, Rumskoj. Da oformimo vinariju koja će pocersko vinogorje vratiti na vinsku mapu – kaže Miloš Milošević, gradonačelnik Šapca.Kako bi pomogao poljo-privrednim proizvođačima, grad je preko Direkcije za poljoprivredu omogućio besplatno rigolovanje i kalcifikaciju zemljišta svim poljoprivrednim proizvođačima koji su zainteresovani da na tom zemljištu podignu vinograd.

    Kako bi imali više informacija o vinogradarstvu,šabački poljoprivrednici su proteklih meseci obišli Topolu i šumadijsko vinogorje. U planu je i izgradnja dva vinska podruma u Šapcu kako bi kompletna proizvodnja bila zaokružena.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE