Počeli radovi na Medijani u Nišu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Počeli radovi na Medijani u Nišu

  Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković obišao je 30. maja arheološki lokalitet Medijana u Nišu, na kojem su počeli radovi predviđeni za ovu godinu projektom “Konstantinova vila na Medijani 2010-2013”.
   
  Ministar Marković je primetio da su radovi počeli sa 30 dana zakašnjenja, ali da je bitno što su svi koji su u njih uključeni svesni u čemu je bio problem i što će izgubljeno vreme moći da nadoknade.

  On je dodao da je najvažnije da se na lokalitetu Medijana radi i da svi, koji su uključeni u projekat, znaju gde su bili problemi i kako se rešavaju.

  ,,Možemo da potvrdimo da će novac biti adekvatno utrošen, i što je mnogo važnije, da ćemo uspeti sve što je planirano za 2011. da završimo”, ocenio je Marković.

  “Konastantinova vila na Medijani“ je projekat koji ima za cilj da se do obeležavanja 1700. godina od donošenja Milanskog edikta vila obnovi, kako bi posetioci mogli da se upoznaju sa načinom života iz Konstantinovog doba.

  Predviđeno je da se do decembra, između ostalog, završe radovi na otkrivanju kružnih prostorija Konstantinove vile, kao i da se izrade modeli za rekonstrukciju termi.

  Biće urađeni i modeli kapitela i stubova u digitalnom obliku, nakon čega će izabrani modeli biti izrađeni u prirodnoj veličini od kamena i veštačkog kamena.

  Tokom leta, u saradnji sa Centralnim institutom za konzervaciju i Visokim institutom za konzervaciju iz Rima, na lokalitetu biće održan kurs o zaštiti i konzervaciji fresaka, a biće urađena i preventivna zaštita i konzervacija pokretnog arheološkog materijala.

  Radovi, koji su 30. maja počeli na lokalitetu Medijana, predstavljaju nastavak prošlogodišnjih, za koje je Ministarstvo kulture izdvojilo 6,3 miliona dinara, navedeno je u saopštenju.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE