Naučnici otkrili kako se reči formiraju u mozgu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Naučnici otkrili kako se reči formiraju u mozgu

  Naučnici su otkrili način na koji mogu posmatrati oblike reči u ljudskom mozgu, a što bi jednog dana omogućilo ljudima sa invaliditetom da govore.


  Tim istraživača sa Univerziteta za neuronauku i tehnologiju iz Vašingtona je otkrio način da “provire” u najdublje područje mozga kako bi posmatrali oblikovanje reči.

  Oni su pomoću elektroda pronašli područje mozga koje je uključeno u stvaranje oko 40 zvukova koji formiraju reči u engleskom jeziku.

  Kako piše Dejli mejl, svaki od ovih zvukova ima sopstveni signal koji bi naučnici uspeli identifikovati uz pomoć računara.

  Četvoro ljudi sa teškom epilepsijom je učestvovalo u istraživanju. Naučnici su svakom od njih postavili 64 elektrode u glavi. Potom su ih zamolili da ponavljaju: “o”, “ah”, “eh”, i “ee”, a na monitoru računara su pratili signale u mozgu.

  Naučnici su došli do zaključka da ovi zvukovi nisu dovoljni za rečenicu, ali da im je ova vežba pomoglom u daljim istraživanjima za čitanje misli.

  Kako piše britanski Dejli mejl, došli su i do zaključka da oboleli pacijenti mogu govoriti uz pomoć tehnologije tj. uspostaviti komunikaciju mislima uz pomoć tehnike.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE