Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Obeležavanje Dana bez duvanskog dima

    Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izabrala je da „Okvirna konvencija o kontroli duvana“ bude tema Svetskog dana bez duvanskog dima, koji će biti obeležen u utorak na Trgu Nikole Pašića, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Srbije. Ovogodišnji Svetski dan bez duvanskog dima u Srbiji pod sloganom „Dobar izbor – zdrava Srbija“, biće posvećen obeležavanju pet godina od ratifikacije Okvirne konvencije u Srbiji i promociji štetnih efekata duvanskog dima.

    Povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima sutra će se održati konferencija za novinare u Medija centru, na kojoj će govoriti ministar zdravlja prof. dr Zoran Stanković, šef Kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju dr Dorit Nican, direktor Instituta za javno zdravlje Srbije dr Tanja Knežević i predsednik Komisije za prevenciju upotrebe duvana dr Srmena Krstev. Nastavak programa upotpuniće manifestacija koja uključuje ulični performans od 12 do 14 sati na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, a koja će obuhvatiti anketiranje o štetnom dejstvu duvanskog dima.

    Na glavnoj pozornici utisak će upotpuniti stilizovani znaci „STOP cigaretama“ i program u izvođenju studenata, dece i sportista. Tokom trajanja ulične manifestacije, građani će moći da dobiju savete na štandovima zdravstvenih ustanova i partnera. Tom prilikom će takođe biti postavljeni štandovi i podeliće se promotivni materijal – liflet o Okvirnoj konvenciji o kontroli duvana SZO i uputstva za bolju primenu Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu za različite korisnike.

    Na štandovima će biti prisutni domovi zdravlja iz Beograda, savetovališta za odvikavanje od pušenja, Gradski zavod za javno zdravlje, studenti medicine uz udruženja IFMSA, studenti Farmaceutskog fakulteta, Udruženje studenata pravnih fakulteta ELSA, Društvo Srbije za borbu protiv raka, studenti IV godine Fakulteta bezbednosti – smer civilna zaštita i ekološka bezbednost, Crveni krst Srbije, farmaceutske kuće Ivančić i sinovi, Džonson i Džonson, Galenika, Glakso Smit Klajn učenici osnovnih škola…

    Organizatori manifestacije su SZO, Ministarstvo zdravlja Srbije, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, Kancelarija za prevenciju pušenja, Komisija za prevenciju upotrebe duvana, Gradski zavod za javno zdravlje Beograd.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE