Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Železnice Srbije postaju zatvoreno akcionarsko društvo

    Vlada Srbije bi sutra trebalo da usvoji izmene i dopune osnivačkog akta Železnica Srbije kojima se predviđa prelazak iz statusa javnog prduzeća u status zatvorenog akcionarskog društva, izjavio je danas direktor Železnica Srbije Milovan Marković.

    On je rekao da će restrukturiranje železnice biti obavljeno kroz osnivanje četiri akcionarska društva, naglasivši da taj proces neće ostaviti bez posla 18,5 hiljada zaposlenih u ovom preduzeću, niti će se izmene odraziti na standard zaposlenih.

    Prema rečima pomoćnika minsitra infrastrukture za železnički saobraćaj Dejana Lasice očekivanja su da se zahvaljaujući ovome biti omogućena ušteda troškova i povećanje efektivnosti.

    On je objasnio je da će izmenama osnivačkog akta biti osnovano preduzeće za urpavljanje infrastrukturom, za putnički saobraćaj, za teretni saobraćaj i za upravljanje imovinom. Ta preduzeća će imati sopstvene žiro račune a funkcionisaće po principu holdinga.

    Lasica je precizirao da će se sve obaveze Železnice Srbije biti prepisane na ovo poslednje preduzeće koje upravlja imovinom, dok će ostala tri biti rasterećena i mati zdrave bilanse.

    „Ovo će biti velika promena za državu jer će novac koji dolazi iz države imati adresu i znaće se troškovi“, recizirao je Lasica.

    Lasica nije mogao da iznese tačnu procenu vrednosti imovine kojom upravalja Želeeznica Srbije, istakavši da se ona meri stotinama miliona evra.

    On je rekao da je predviđeno da preduzeće za upravljanje imovinom upravlja poslovnim prostorom i drugim objektima koji nisu u funkciji obavljanja železničkog saobraćaja.

    Lasica je precizirao da zatvoreno akcionarsko društvo predstavlja preduzeće čijim se akcijama ne može trgovati na berzi.

    Na današnjoj sednici Radne grupe eksperata za razvoj Koridora 10 u Železnicama Srbije, učešnici su ukazali na procenu da je Srbiji potrebno oko 4,6 milijardi evra za modernizaciju pruge.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE