Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  15 zemalja sa najvećim BDP po glavi stanovnika (FOTO)

  Od skoro 200 zemalja u svetu, mnoge generišu milijarde, pa i bilione prihoda, a bruto domaći proizvod čak 15 najbogatijih država trenutno iznosi više od 50 hiljada dolara po glavi stanovnika.

  Sajt Fortune izlistao je 15 najbogatijih država po glavi stanovnika, na osnovu podataka Međunarodnog monetarnog fonda iz oktobra ove godine o visini BDP po glavi stanovnika na osnovu pariteta kupovne moći.

  15. ISLAND – 52.150 dolara poo glavi stanovnika

  Turizam, izvoz i investicije „povukli“ su rast BDP Islanda, prema podacima MMF, koji takođe predviđa da će rast turističkoj sektora biti dugoročan.

  14. HOLANDIJA – 53.580 dolara

  Tokom 2016. godine holandska ekonomija je počela da se oporavlja, iako postoji mogućnost negativnih efekata od Bregzita, prognozira MMF. Kraljevina Holandije, koja obuhvata Arubu, Kurasao, Sveti Martin i Holandiju, ima ukupnu populaciju od 17 miliona stanovnika, većinom naseljenih u Holandiji.

  13. SAUDIJSKA ARABIJA – 55.260 dolara

  Nafta je primarni nosioc BDP Saudijske Arabije, mada MMF očekuje rast privrednih sektora koji su nevezani za naftu. Država od 32 miliona se trenutno nalazi usred reformskog programa „Vizija 2030“, plana koji bi smanjio ili odvojio ekonomsku zavisnost od naftne industrije.

  12. SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE – 59.500 dolara

  Prema MMF, Sjedinjene Države sa populacijom od preko 325 miliona stanovnika, u procesu su najduže ekonomske ekspanzije još od 1850. godine. Izveštaj fonda iz 2016. godine takođe ukazuje da su stope nezaposlenosti u SAD ostale niske, dok su ekonomski rast pogurale potrošnja i investicije.

  11. SAN MARINO – 60.360 dolara

  San Marino je u fazi oporavka. Rast stope zaposlenosti, kao i domaće i inostrane potražnje, pomogle su rastu BDP male evropske države nakon recesije, pokazuje izveštaj MMF.

  10. HONG KONG – 61.020 dolara

  Stopa rasta Hong Konga usporila je tokom 2016. godine, ali je i dalje među najvećim na svetu, prema podacima MMF. Smanjenje globalne trgovine i turizma sa maticom Kinom dovelo je do nižeg rasta, ali prema očekivanjima fonda, potrošnja će ubrzati stopu rasta u 2017. godini.

  9. ŠVAJCARSKA – 61.360 dolara

  Država od oko osam miliona stanovnika se oporavlja nakon gubitka centralne banke od 52 milijarde dolara u 2015. godini. MMF je saopštio da je rast Švajcarske u 2016. godini dostigao 1,5 odsto, a zemlja je počela da primenjuje politike koje bi trebalo da dodatno poguraju taj oporavak.

  8. UJEDINJENI ARAPSKI EMIRATI – 68.250 dolara

  Emirati važe za jednu od najbogatijih zemalja sveta, čiju ekonomiju je učvrstilo naftno tržište nafte, izveštava MMF. Usled pada cena i proizvodnje naftnih derivata rast UAE u 2016. godini je izostao, ali sektori nevezani za eksploataciju nafte trebalo bi da tokom tekuće godine zabeleže skok.

  7. KUVAJT – 69.670 dolara

  Slično kao i u UAE, zemlju od četiri miliona stanovnika usporilo je talasanje na tržištu nafte, te se okrenula trendu „vannaftnog“ poslovanja koje bi, prema prognozama MMF, trebalo da nastavi sa širenjem i rastom.

  6. NORVEŠKA – 70.590 dolara

  Na skandinavsku državu sa pet miliona stanovnika, pad cena nafte je negativno uticao u poslednjih nekoliko godina. Rast Norveške zabeležio je najveći pad od 2008. i 2009. godine, mada je zemlja uspela da smanji stopu nezaposlenosti, nakon njenog vrhunca prethodnog leta. Uprkos svemu, prema MMF, Norveška sa njenih pet miliona stanovnika nalazi se u vrhu zemalja sa najvišim BDP po glavi stanovnika.

  5. IRSKA – 72.630 dolara

  Irska važi za zemlju sa najvećim stopama rasta u Evropi, što je svrstava u top pet ove liste. Potrošnja, investicije i građevina pogurala je rast BDP Irske u 2016. godini, saopštio je MMF.

  4. BRUNEJ – 76.740 dolara

  Iako je rast BDP zakazao u 2016, Brunej se s tim izborio daleko bolje od očekivanog, prema podacima MMF. Bogata zemlja sa svojih nešto više od 400.000 stanovnika, ustvarila je uspeh prilagođavajući se padu na tržištu nafte, iako je to izvozni adut Bruneja. Blizu 90 posto prihoda Bruneja oslanja se na proizvodnju nafte i gasa.

  3. SINGAPUR – 90.530 dolara

  Konstantno u vrhu najbogatijih, država-grad Singapur sa svojih 5,6 miliona stavnoka beleži stalni rast, nakon prošlogodišnjeg skoka globalne trgovine elektronikom. Na široj skali, MMF primećuje da je ekonomski rast Singapura ograničen pretežno na stručnu oblast.

  2. LUKSEMBURG – 109.190 dolara

  Sa blizu 600.000 Luksemburg se nalazi na drugom mestu najbogatijih zemalja sveta. Zemlja Beneluksa poseduje jaku radnu snagu i rast u 2016. godie je nadmašio prosek Evropske unije. Ipak, kako primećuje MMF, potencijalne promene usled Bregzita i u SAD mogu da izazovu nestabilnost na tržištu.

  1. KATAR – 124.930 dolara

  Mala bliskoistočna zemlja česti je na vrhu liste zemalja sa najvišim BDP po glavi stanovnika. Populacija Katara je oko 2,27 miliona stanovnika na koje pojedinačno „otpada“ oko 125 hiljada dolara što ga, prema MMF, stavlja na prvo mesto najbogatijih država u 2017. godini. Katar je zabeležio rast uprkos padu cena ugljovodonika, glavnog izvora prihoda, a koji se koristi za proizvodnju goriva. Prema očekivanjima, BPD Katara će nastaviti sa rastom i tokom 2017. godine.

  Izvor: BIZLife, Fortune

  Foto: Pixabay/Beta/AP/FI

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE