BG: Svakom drugom porez do 5000 dinara

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  BG: Svakom drugom porez do 5000 dinara

  Beogradske vlasti će u ovoj godini obračunavati porez na imovinu po osnovici od 0,4 odsto, što je više nego u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

  Istovremeno, većina opština u Srbiji još nije odlučila po kojoj stopi će oporezovati imovinu građana.
  Većina Beograđana, tačnije oko 300.000 njih od 560.000 poreskih obaveznika, dažbine na imovinu za 2011. godinu neće platiti više od 5.000 dinara.
  “Beograd primenjuje stopu od 0,4 odsto na osnovicu od 10 miliona dinara. Za nekretnine čija osnovica prelazi vrednost od 10 miliona primenjuju se progresivne stope po nivoima, a maksimalno dva odsto će platiti oni čija osnovica prelazi 50 miliona dinara”, kaže Renata Milić-Radujko, sekretarka finansija u Gradskoj upravi.
  Poreska osnovica je niža od prave tržišne vrednosti nekretnina. Stopa oporezivanja može da bude maksimalno 0,4 odsto, ali je lokalnim samoupravama ostavljeno „na volju“ da same odluče koliki će porez „zahvatiti“.

  Osim ove maksimalne stope za oporezivanje nekretnina, primenjuje se i rastuća stopa, kada je reč o ekstra gradskim zonama, kakvih je najviše u Beogradu.

  Za razliku od glavnog grada koji je zadržao maksimalnu stopu od 0,4 odsto, u gradu na Nišavi odlučili su da snize stopu poreza na imovinu za 2011. godinu, koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

  Tako je Gradsko veće već utvrdilo predlog kojim je predviđeno smanjenje stope na imovinu za građane i to sa 0,4 na 0,3 odsto. Konačnu odluku doneće odbornici niškog parlamenta na prvoj narednoj sednici do kraja meseca.

  Tako će se, prema ovom predlogu, na primer, za stan od 60 kvadrata starog jednu godinu, naime poreze plaćati 4.490,53 dinara na godišnjem nivou, a za stan iste površine, ali starog pola veka, 2.716,04 dinara.

  Novi Sad

  Novosađani će porez na imovinu plaćati po stopi koja će sigurno biti manja od zakonom propisanih 0,4 odsto, ali još nije poznato kolika će ta stopa biti, istakao je Živko Makarić, član Gradskog veća zadužen za finansije.
  Odluku o visini poreza, kako je objasnio, za nekoliko dana trebalo bi da se sastane Gradsko veće i da odluči o visini ove stope. Tada će, takođe, biti donet pravilnik o naplati poreza.

  Kragujevac

  Gradsko veće prihvatilo je predlog da se poreska stopa za porez na imovinu, umesto dosadašnjih 0,4, smanji i nova rešenja za porez obračunavaju po stopi od 0,2 odsto.
   
  Čačak

  Gradska uprava za lokalnu poresku administraciju još nije utvrdila konačnu stopu za utvrđivanje poreza na imovinu. Kako smo saznali od načelnika Duška Savkovića, intenzivno se radi na predlozima o novoj ceni, koji bi uskoro trebalo da se nađu pred Gradskim većem, a potom i da ovaj predlog uđe u skupštinsku proceduru.

  Šabac

  Poreska rešenja za ovu godinu još nisu počela da stižu Šapčanima zato što Poreska uprava još čeka na potez Skupštine grada koja bi, eventualno, mogla da pribegne smanjenju stope poreza. Preporuka građanima je da kvartalno plaćaju iznose, prema rešenju za proteklu godinu, kako im se ne bi nagomilali dugovi. Tako bi na kraju godine mogli da namire samo razliku, međutim, većina onih sa kojima smo razgovarali to ne čini, pravdajući se velikim računima i opštom besparicom.

  Kruševac

  Lokalna samouprava Kruševca još nije donela odluku o visini dažbina, shodno izmenama na republičkom nivou (umanjenju ili uvećanju), tako da šalje poreska rešenja po starim cenama.
   

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE