Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Crna Gora slavi 5 godina samostalnosti

    Crna Gora, ali i Srbija slave 5 godina od kada su obnovile svoju državnu samostalnost.
     
    Srbija je postala nezavisna država nakon što se više od 55 odsto građana Crne Gore na referendumu izjasnilo da želi nezavisnu državu.
    Danas obe zemlje teže članstvu u Evropskoj uniji, Srbija je na čekanju, a Crna Gora kandidat za članstvo. Ipak nije sve tako glatko na relaciji Beograd – Podgorica.
    Crnogorci su Srbima uvodili ekološku taksu od 10 evra, sporazum o dvojnom državljanstvu nije postignut, a Srbija je građane pozivala da se na popisu izjašnjavaju po svojoj savesti.

    Dodatnu komplikaciju nedavno je uneo lider DPS-a Milo Đukanović o ideji o jednoj crkvi.

    Crnogorci će centralno slavlje ove godine organizovati na Cetinju gde će biti ispaljena počasna artiljerijska paljba. Premijer Igor Lukšić prirediće prijem za domaće i strane zvanice. Osim slavlja poklon za jubilej je i most preko reke Ribnice i skladište naoružanja i vojne opreme.
     
    Kandidatura za članstvo u Evropskoj uniji najveće je dostignuće Crne Gore od kako se osamostalila, smatra Ognjen Pribićević saradnik Instituta društvenih nauka i bivši ambasador u ovoj zemlji.

    Pribićević kaže da je najnovija izjava predsednika DPS-a Mila Đukanovića o „velikosrpskom državnom projektu“ koji pretenduje i na Crnu Goru neutemeljena i da kao da dolazi iz devedesetih godina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE