Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    EU finansira referentne laboratorije za kontrolu hrane

    Ministar poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede Dušan Petrović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer predstavili su danas u Novom Sadu tvining projekat „Izgradnja kapaciteta u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije“, finansiran iz fondova EU u iznosu od 1,5 miliona evra.

    Na skupu u Kongresnom centru Novosadskog sajma, u okviru 78. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, govorili su i ambasadorka Danske u našoj zemlji Meme Kjul Nilsen i zamenik ambasadora Holandije u Beogradu Čirda Hukstre, pošto te dve države daju logističku podršku čitavom poduhvatu, zbog čega je projekat i nazvan „tvining“.

    „Ovim projektom činimo nov korak u izuzetno važnoj grani, kao jedan od elemenata za temeljno unapređenje sistema bezbednosti zdravlja životinja i biljaka, odnosno bezbednosti hrane“, istakao je Petrović.

    Prema njegovim rečima, Vlada Srbije ima dva suštinska cilja: jedan je da svi budemo efikasniji, od države do pojedinaca, a drugi je uspostavljanje reda, uvođenje veće mere reda, sigurnosti i predvidljivosti kako bi se život građana učinio boljim.

    „Pomenuti projekat se na neki način uklapa u oba ta cilja i nastojaćemo da ga u najkraćem mogućem vremenu i realizujemo. Time ćemo doprineti tome da imamo predvidljiviji promet, predvidljivije tržište, da svi budemo bezbedniji i život učinimo kvalitetnijim“, zaključio je ministar.

    Dežer je istakao da će buduće laboratorije za ispitivanje kvaliteta hrane mnogo značiti ne samo stanovništvu Srbije, koje će se hraniti bolje i bezbednije, već se time stvaraju i neophodni uslovi za izvoz prehrambenih proizvoda u EU i druge države širom sveta.

    „Srbija je mnogo učinila u toj oblasti, postala je značajni izvoznik poljoprivrednih proizvoda, ali sam siguran da može i više i bolje. Imate izuzetna vina, šljivovicu, kajmak, kulen i druge proizvode, samo im treba otvoriti put ka inostranim tržištima“, dodao je Dežer.

    Projekat je zvanično počeo da se ostvaruje 1. marta i trajaće 24 meseca. Stručnjaci iz Holandije i Danske će pomoći Srbiji da izgradi jedinice u okviru Direkcije za nacionalne referentne laboratorije pružanjem saveta i preporuka, obukom naših kadrova i izgradnjom informacionog sistema.

    EU će, sem pomenutih 1,5 miliona evra, donirati našu zemlju sa još pet miliona evra namenjenih kupovini opreme za pomenute laboratorije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE