Danas se obeležava Dan borbe protiv Kronove bolesti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas se obeležava Dan borbe protiv Kronove bolesti

  Svetski dan borbe protiv zapaljenskih bolesti creva, 19. maj, danas se prvi put obeležava u Srbiji kako bi se skrenula pažnja na to da sve veći broj pacijenata u zemlji ima tu dijagnozu.

  Od teških oboljenja creva, koja zahvataju digestivne puteve obolelo je više od dva miliona ljudi u Evropi, rečeno je juče na stručnom skupu u Hotelu “Balkan” u Beogradu. Na skupu je navedeno i da u Srbiji ima između 3.000 i 5.000 pacijenata sa ovom dijagnozom, dok iz godine u godinu raste broj obolelih.

  Kronova bolest se može javiti na bilo kom delu digestivnog sistema, iako najčešće zahvata tanko i debelo crevo. Karakteriše je hronični poremećaj digestivnog trakta koji karakterišu zapaljenje i bolne rane na crevima.

  Simptomi Kronove bolesti su veliki broj sluzavih stolica, gubitak apetita, gubitak težine, povišena temperatura, bol u zglobovima, promene na koži i oko analnog otvora.

  Ulcerozni kolitis je veoma sličan Kronovoj bolesti, tako da kod jednog broja pacijenata samo iskusan lekar može da postavi dijagnozu.

  U pitanju su autoimune bolesti, a mogu se pojaviti u bilo kom životnom dobu, iako u većini slučajeva zahvataju veoma mladu populaciju, od 18 do 35 godina života. Pacijenti koji boluju od zapaljenskih bolesti creva imaju ne samo zdravstvene, nego i socijalne i emotivne probleme.

  Na skupu je rečeno da zapaljenske bolesti creva u velikoj meri utiču na život obolelih, a da većina pacijenata prolazi kroz “talase” bolesti, od blagog oblika do težih komplikacija koje zahtevaju čest boravak u bolnicama i operacije.

  U nekim slučajevima, bolest može biti u fazi mirovanja koja može potrajati godinama, ali se simptomi mogu pogoršati ukoliko se pacijenti ne leče pravilno i u kontinuitetu.

  Bolest je prepoznata 1932. godine, kada je njujorški lekar dr Baril Kron, zajedno sa dvojicom svojih kolega, obavestio stručnu javnost o brojnim slučajevima obolelih.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE