Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stres testovi nuklearki čekaju dogovor

    Evropski komesar za energetiku Ginter Etinger izjavio je danas na 6. Evropskom nuklearnom forumu u Pragu da

    je veći deo stres testova nuklearnih reaktora u Evropi spreman, a da je preostalo da se nađe dogovor oko dva, maksimalno tri kriterijuma.

    Evropski nuklearni forum na kojem o prednostima, rizicima i bezbednosti korišćenja nuklearne energije raspravljaju eksperti i zvaničnici posvetio je danas pažnju upravo planiranim proverama preko 140 evropskih reaktora.

    Nakon havarije japanske nuklearne elektrane Fukušima u nekim članicama Evropske unije vidljiv je otklon od tog izvora energije, kao potencijalno suviše rizičnog.

    Etinger se založio za veoma stroge kriterijume stres testova, uključujući tu i pretnju terorističkog napada.

    Češki premijer Petr Nečas zatražio je, međutim, danas na forumu da se iz testova izdvoje takvi rizici kao što je teroristički napad.

    „Ne mogu da zamislim da bi u kriterijume bila uvršćena pretnja terorističkog napada. Zaštita građana od terorističkog napada je interes države i u njenom interesu je da štiti svoja industrijska postrojenja“, rekao je Nečas novinarima na forumu.

    Češki premijer insistirao je da definisanje kriterijuma tih testova ostane isključivo na visoko stručnom nivou i da se u to ne meša politika.

    „Češka zastupa stav da je prvo neophodno napraviti analizu zbivanja u nuklearnoj elektrani Fukušima, a tek na osnovu tih detaljnih analiza preduzimati odgovarajuće tehničke, organizacione i političke mere“, rekao je Nečas.

    Češki premijer i slovačka premijerka Iveta Radičova koja takođe učestvuje u radu foruma ponovili su da će njihove zemlje i dalje koristiti nuklearnu energiju.

    Svaka članica EU ima pravo da odabere svoj energetski koktel, rekao je Nečas i dodao da bi kriterijumi za strest testove trebalo da budu dogovoreni tako da bi tokom juna njihov definitivan oblik mogli da odobre Evropska komisija i Evropski savet.

    Debata stručnjaka o nuklearnoj energiji u Pragu završava se sutra.

    Stres testovi evropskih nuklearnih elektrana počeli bi u drugoj polovini ove godine, a do kraja godine bili bi saopšteni rezultati.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE