Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Trgovina sa zemljama CEFTA povećana tri puta

    Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je da se u poslednjih deset godina ukupna trgovina Srbije sa državama CEFTA povećala tri puta, a trgovinski suficit devet puta.
    Ona je na konferenciji o koristi regionalne i prekogranične saradnje za Srbiju u okviru Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) kazala da je region obuhvaćen tim sporazumom. Zemlje CEFTA su drugi po važnosti trgovinski partner Srbije sa udelom od 33 odsto ukupnog izvoza i osam odsto ukupnog uvoza.
    „Krajem 2006. godine potpisan je ugovor o formiranju nove Centralnoevropske zone slobodne trgovine (CEFTA 2006) i danas, nakon pet godina možemo da kažemo da je ostvarena većina ciljeva koji su postavljeni“, kazala je Delević.
    Ona je naglasila da ekonomske integracije koje donosi učestvovanje u CEFTA 2006. predstavlja način da se prikažu praktični efekti evropskih integracija u svakodnevnom životu, a time se najbolje pokazuje i šta donosi moguće članstvo u EU. „Zemlje regiona će napustiti CEFTA sa pridruživanjem Evropskoj uniji kao što je to bio slučaj sa 12 novih članica zajednice 2004. i 2007. godine. Ovu zonu slobodne trgovine ne treba posmatrati kao samoj sebi krajnji cilj već samo kao jedan od stepenika ka članstvu u EU“, kazala je ona.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE