Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Umesto da pojeftini, benzin opet poskupeo

    Cene goriva u Sloveniji, Hrvatskoj i Srbiji obračunavaju se na isti način, ali su u ovim zemljama benzin i dizel od juče jeftiniji od 2,3 do 3,7 evrocenti, dok su kod nas pre tri dana poskupeli.
    Mada su Hrvatska i Slovenija gotovo uvek imale skuplje gorivo od nas, to više nije slučaj. Tako Hrvati, na primer, trenutno plaćaju litar evrodizela 119 dinara, dok mu je cena u Srbiji 135 dinara. Takođe, u Sloveniji se za 127 dinara može kupiti litar bezolovnog benzina, a kod nas je najmanje dva dinara skuplji.
    A u sve tri zemlje cena goriva vezuje se za svetsku cenu derivata i kurs dolara.
    – S obzirom na isti način obračuna, bilo bi logično da u Srbiji gorivo pojeftini i više nego u tim zemljama, jer je dinar u poslednje vreme znatno ojačao. Ali ne verujem da će se to desiti, jer i dalje važi polumonopol na derivate i postoji jedan veliki igrač koji diktira uslove na tržištu. Bolje bi bilo da se sprovede potpuna liberalizacije uvoza, što bi omogućilo ulazak jeftinijeg goriva – kaže Borisav Tatić, potpredsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije.
    S druge strane, direktor „AVIA Petrobarta“ Aleksandar Mileusniće kaže da se cena benzina BMB 95 i dizela D2, koji u velikoprodaji nabavljaju od NIS-a, već nekoliko meseci nije menjala! Da situacija bude zanimljivija, cena evrodizela u velikoprodaji konstantno je u padu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE