Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Katastrofa u Fukušimi nije slična Černobilju

    Moguće posledice po zdravlje posle nuklearnog incidenta u japanskoj elektrani Fukušima nisu jednake onima izazvanim katastrofom u Černobilju, saopštili su danas japanski zdravstveni zvaničnici.
    Nivoi radioaktivnih materijala cezijuma 134 i 137 su „mnogo manji nego oni kod nesreće u Černobilju“, izjavio je Makoto Akaši sa japanskog Nacionalnog instituta za radiološke nauke. Akaši je, takođe, kazao da niko nije tražio medicinski tretman za radioaktivno trovanje nakon nesreće u Fukušimi, preneo je AFP.
    Akaši je napravio poređenje sa Černobiljom, sovjetskom nuklearnom elektranom koja je delimično eksplodirala u Ukrajini 1986, na marginama specijalne sednice posvećene krizi u Fukušimi u okviru 64. zasedanja Generalne skupstine Svetske zdravstvene organizacije (SZO).
    „Ne mislimo da će radijacija u Japanu doprineti pojačanom riziku od kancera i leukemije“, rekao je Akaši i dodao da postoji potreba „da se veoma pažljivo prouči to pitanje“.
    Na istoj sednici zamenik ministra za zdravlje Japana Kuhei Ocuka je rekao da je „broj smrti od radijacije u ovom trenutku nula“ i da je vlada nakon nesreće evakuisala oko 85.000 ljudi.
    Ocuka je rekao da je ključno da svi radnici u elektrani budu „pažljivo praćeni“.
    Cunami prouzrokovan razornim zemljotresom jačine 9 stepeni po Rihteru 11. marta, srušio je sisteme za vodeno hlađenje u elektrani usled čega su se šipke sa gorivom u nekoliko reaktora delimično istopile, izazvavši eksplozije.
    Japanske vlasti procenjuju da količina radioaktivnog materijala oslobođena u atmosferu u Fukušimi, oko 250 kilometara severoistočno od Tokija, predstavlja samo desetinu od emisija u Černobilu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE