Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Kraljevčanima novac za sanaciju


    Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Simović rekao je juče da će umesto građevinskog materijala za sanaciju kuća za desetak dana početi isplata novca u protivvrednosti, jer se distribucija materijala odvija sporo.
    Novac će biti isplaćivan na osnovu specifikacije građevinskog materijala po projektu sanacije koji je prethodno odobrila komisija. Simović je na konferenciji za novinare rekao da postoji veliki pritisak građana za preuzimanje građevinskog materijala, jer je oštećeno 15.000 kuća i 8.100 stanova.
    – Građani su nestrpljivi. Pripremamo metodologiju na osnovu koje ćemo isplaćivati novac za odobreni građevinski materijal, koji će onda moći da kupe u bilo kom stovarištu – rekao je Simović.
    Kraljevčani čije su kuće oštećene sada na osnovu odobrenog projekta sanacije preuzimaju materijal koji kupuje grad, ali se stvaraju velike gužve.
    – Posle zemljotresa našli smo se u poslu za koji niko u Srbiji nije imao iskustva, pa se prilagođavamo u hodu. Građani moraju imati strpljenja, jer se preko noći vise od 50.000 ljudi našlo u problemima koji ne mogu biti rešeni za nekoliko dana – istakao je gradonačelnik.
    Simović je podsetio da je obećano da će konstruktivna sanacija stambenih objekata biti završena do oktobra i da je građevinska sezona tek počela, pa će biti vremena da svi saniraju kuće. On je rekao da je Vlada odobrila dodatna sredstva za Kraljevo, koja su namenjena sanaciji školskih objekata. Istakao je da će za nekoliko dana početi javne nabavke i da očekuje da će do septembra biti urađena konstruktivna sanacija škola.
    Na pitanje o sudbini Internističke bolnice, koja je zbog oštećenja iseljena, Simović je rekao da očekuje da će taj problem biti rešen bespovratnim sredstvima u okviru kredita za koji je Vlada konkurisala kod evropskih banaka. Odgovor se očekuje do sredine juna.
    – Konkurisali smo za kredit od 18 miliona evra za izgradnju novog stambenog bloka. Ako nam ta sredstva budu odobrena, možemo očekivati garant od oko dva miliona evra koji ćemo upotrebiti za sanaciju Internističke bolnice – rekao je Simović.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE