Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vojska nudi kasarne Novom Sadu


    Sedam kasarni, skladišta i drugih vojnih kompleksa u Novom Sadu, čiju je vrednost dosad procenila Poreska uprava, vrede zajedno više od 1,4 milijarde dinara, saznaje Press.
    Iako u Ministarstvu odbrane kažu da Novi Sad ima prvenstvo u prenosu prava korišćenja, odnosno otkupu ovih objekata, u Gradskoj kući tvrde da još nisu dobili konkretnu ponudu od vojske.
    Novi Sad je, inače, jedini veći grad u Vojvodini koji nije otkupio nijedan vojni objekat, a u Ministarstvu odbrane kažu da su svi procenjeni vojni kompleksi ponuđeni gradu uz nadoknadu u novcu ili stanovima.
    U toku procena ostalih objekata
    – U toku su prikupljanje imovinskopravne dokumentacije i procena Poreske uprave za ostale objekte u Novom Sadu, sa ciljem prenošenja prava korišćenja – navode za Press u Ministarstvu odbrane, dodajući da u postupku realizacije njihovog Master plana prvenstvo u prenosu prava korišćenja, odnosno otkupu objekata, uvek imaju lokalne samouprave, a u ovom slučaju to je grad Novi Sad.
    Međutim, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić kaže za Press da do njega nije stigla pomenuta ponuda Ministarstva odbrane za otkup vojnih kompleksa.
    – Nisam video takvu ponudu, pa ne mogu ni da komentarišem koji su sledeći potezi grada – kratko je prokomentarisao Pavličić.
    Inače, gradska vlast je odranije planirala da preseli vojne objekte na Majursku adu, ali tamo ima dosta problema sa imovinskim odnosima, što su nam potvrdili i u Ministarstvu odbrane. Pavličić nam je rekao da su prioriteti kasarna „Janko Čmelik“ na Trandžamentu, koja će biti deo Petrovaradinske tvrđave i Podgrađa, zatim Mornarica, zbog gradnje velike novosadske marine, kao i kasarna „Jugovićevo“, na 170 hektara, gde se planira poslovna i stambena zona uz Bulevar Evrope. Međutim, ostaje nejasno oko kojih vojnih objekata se vode pregovori i ko ih koordinira, budući da u ministarstvu poručuju da su kasarne „NH Dušan Vukasović – Diogen (Mornarica)“ i „Jugovićevo“ trenutno „perspektivni kompleksi i da nisu predmet otuđenja“.

    Trandžament najskuplji

    Ubedljivo najveću vrednost od procenjenih vojnih kompleksa ima kasarna „Janko Čmelik“ na Trandžamentu, koja vredi 794,7 miliona dinara. Druga po vrednosti je kasarna u Beogradskoj 12, koja je procenjena na oko 430 miliona dinara.
    Nisam video ponudu Ministarstva odbrane, pa ne mogu ni da komentarišem koji su sledeći potezi grada na tom planu … Igor Pavličić, Gradonačelnik Novog Sada
    Za vojno skladište „Pod tvrđavom“ Ministarstvo odbrane je od Poreske uprave tražilo reviziju prvobitno date procene. Ostali objekti za koje je završena procena su: „Alibegovac-Karagač“ (60,7 miliona), „Paragovo“ (72 miliona), skladište „Provalija – RRF Donja Kamenica“ (53,7 miliona), objekat „Rovine“ (3,4 miliona) i SCV i VOJIN „Bukovac“ (13,8 miliona).

    Nema novca za otkup

    Na Majurskoj adi, koja se planira za buduću lokaciju vojnih objekata, u toku je zamena zemljišta, pri čemu je grad samo manjim delom vlasnik. Jedan deo pripada „Vojvodina šumama“, pa će od rešavanja zavisiti brzina dogovora sa Vojskom Srbije, odnosno Ministarstvom odbrane. Grad je načelno zainteresovan i za druge objekte koji su trenutno prazni, ali, kako nam je rekao gradonačelnik Igor Pavličić, to će zavisiti od brzine kompletne procene imovine, dogovora sa ministarstvom, a najviše od količine novca kojom grad raspolaže, a njega uglavnom nema.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE