Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Druga klasa uz visoku cenu

    Na srpskom tržištu ponuda prehrambene robe još nije masovnije klasirana prema nivou kvaliteta da bi se to zaista i odrazilo na razliku u ceni. Danas je na našem tržištu mahom zastupljeno samo kod prodaje voća i povrća, i to samo u trgovinama. Na pijacama voće i povrće nije klasirano i to se pogotovo ne ističe nikakvim natpisom.

    Što se tiče prodaje robe u trgovinama, u „Maksiju“ i „Tempu“ kažu da je na njihovim rafovima mahom klasirano povrće i voće. I u prodajnim objektima „Rode“ i „Merkatora“ takođe su ti proizvodi klasirani i tada je „druga“ ili „treća“ klasa na sniženju 20 do čak 50 odsto, a u nekim slučajevima i više. Tako šaragrepa može da se kupi i po svega 28 dinara, veza zeleni za 10, a krompir za 35.

    Slična sutuacija je i kod ostalih trgovinskih lanaca, koji posežu za drugom klasom, tek onda kada zeleniš počne da vene.

    – Voće i povrće u „Amanu“ nudimo preko sopstvenog magacina, odnosno hladnjače, gde se najpre obavezno klasira i tako ide u naše maloprodajne objekte – kaže Momir Lazić, direktor razvoja u „Amanu“. – Razlika u ceni između prve i druge klase je od 30 do 40 odsto i u maloprodajnim objektima je obavezno istaknuta deklaracija na kojoj vidno stoji, kojoj klasi roba pripada.

    Što se tiče ostalih artikala u maloprodaji, kvalitet proizvoda zavisi isključivo od proizvođača i kojoj klasi pripada. Maloprodajna cena se formira dodavanjem marži prema poslovnoj politici ulazne cene od dobaljača, mada kod ostalog asortimana niko ne deklariše proizvode koje su klase, već se na osnovu cene može zaključiti kvalitet sličnih proizvoda.

    Bez promena

    Trgovci ne veruju da će se nešto bitnije menjati u narednom periodu na srpskom tržištu.

    – Zbog pada standarda roba će se u narednom periodu više prodavati na akcijama, i to posebno proizvodi privatnih robnih marki i roba manje poznatih proizvođača, jer oni moraju da uđu na tržište sa nižom cenom – smatra Lazić.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE