Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Agrar: Država finansira kamate

    Vlada Srbije i NBS u narednih desetak dana usaglasiće mere kako bi program subvencionisanog kreditiranja poljoprivrednika mogao da počne.

    Država želi, pre svega, da stvori uslove proizvođačima i prerađivačima mleka i mesa da proizvedu više kvalitetnijih proizvoda po pristupačnim cenama. Kratkoročni krediti odobravali bi se na period od tri do 12 meseci i bili bi, naravno, u dinarima. Inače, konkretan pregled mera biće predstavljen prilikom otvaranja Sajma poljoprivrede u Novom Sadu, a koji počinje 14. maja.

    Model finansiranja dugoročnih kredita podrazumeva da poljoprivrednicima poslovna banka odobrava 60 odsto kredita, a Ministarstvo poljoprivrede preostalih 40 odsto pozajmice, s tim da Ministarstvo poljoprivrede daje svoja sredstva beskamatno. Na taj način, efektivna kamatna stopa, a koja uključuje sve troškove obrade kredita, kod ovih kredita iznosi oko pet odsto, a može da bude i niža u zavisnosti od toga da li će poljoprivrednicima poslovne banke odobravati nižu kamatnu stopu na sopstvena sredstva.

    – Prvi put, usvojen je dvogodišnji program dugoročnog kreditiranja agrara za period 2010/11. godine čime se obezbeđuje kontinuitet u kreditnoj politici Ministarstva poljoprivrede – kaže za „Novosti“ Dušan Antonić, predsednik IO Agrobanke.

    – Dugoročni krediti namenjeni su registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima građana i firmi, a namena ovih zajmova su investicije u poljoprivredno-prehrambenu proizvodnju, odnosno izgradnju objekata, nabavku priplodnog materijala i nabavku poljoprivredne mehanizacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE