Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vijetnam traži pomoć Turske za izgradnju rafinerija

    Vijetnamska kompanija za naftu i gas u državnom vlasništvu „Petrovietnam“ traži kompanije za izgradnju nove rafinerije, što je nova prilika za turske građevinare koji su pretrpeli značajne gubitke zbog previranja u Libiji.

    ,,Vijetnam ima za cilj da poveća broj rafinerija zbog ogromnih resursa nafte i gasa. Pozivamo turske firme da grade u Vijetnamu“, rekla je Dam Thi Huien, zamenik generalnog direktora Petrovietnam-a, na Tursko-Vijetnamskom forumu za trgovinu i investicije.

    Petrovietnam proizvodi približno 15 miliona metričkih tona nafte dnevno, ali namerava da poveća ovaj kapacitet kroz ulaganja u naftna polja. Trenutno u zemlji postoje dve rafinerije nafte – Dung Kuatin u istočnoj provinciji Kvang Ngai, i Nghi Sina, južno od Hanoja. Vijetnamci su u potrazi za stranim investicijama radi izgradnje novih rafinerija „, kaže Rızanur Meral, predsednik TUSKON-a, komentarišući poslovni sastanak kojim je predsedavao Nguien Thi Doan, potpredsednik Vijetnama.

    Meral je, međutim, predočio i poteškoće prilikom realizacije takvih ogromnih projekata, podsećajući da bi izgradnja rafinerije u Vijetnamu koštala 6 milijardi dolara. ,,Takva investicija čini se na prvi pogled nemoguća“, rekao je on, dodajući da je svestan da će turskim firmama prioritet biti izgradnja sopstvene rafinerije u južnoj pokrajini Čejhan, jer su potrebe za rafinerijom u Turskoj znatno veće. Ipak, ova ponuda je značajna za Tursku, rekao je Meral.

    Vijetnamske firme su takođe zainteresovane za uvoz turskih građevinskih materijala. Vodeće vijetnamske građevinske kompanije, uključujući i Dai Dong-tam, Vietland i tajlandski Hoang, učestvovale su u bilateralnim susretima sa turskim kompanijama u petak.

    ,,Mi smo spremni da podržimo turske firme koje smatraju da treba da investiraju u našu zemlju“, rekao je potpredsednik Vijetnama, podsećajući da je njegova zemlja privukla 20 milijardi dolara direktnih stranih investicija samo prošle godine. Vijetnam je ključ za tržišta poput Malezije, Kambodže, Bruneja i Mijanmara.Vietnamski uvoz dostigao je krajem prošle godine 636 miliona dolara, dok je turski izvoz u zemlje jugoistočne Azije iznosio 108 miliona.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE