Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počast Džafaru Panahiju u Kanu

    Iranski režiser Džafar Panahi dobiće nagradu „Zlatna kočija“ koja se dodeljuje u okviru selekcije Petnaest dana režisera na filmskom festivalu u Kanu.

    Panahiju će počast biti ukazana 12. maja, u odsustvu, pošto je iranski režiser u pritvoru u rodnoj zemlji, posle osude na šest godina zatvora i 20 godina zabrane snimanja filmova.

    Priznanje će mu dodeliti Udruženja filmskih režisera (SRF), koje je ranijih godina, pored ostalih, nagradilo Klinta Istvuda, Nanija Moretija, Dejvida Kronenberga i Džima Džarmuša.

    „Pošto nijedan sineasta, nijedan autor ne može da ostane ravnodušan suočen sa takvom odlukom, SRF obećava da će narušiti tišinu nametnutu Džafaru Panahiju i boriti se za slobodu izražavanja“, piše u saopštenju udruženja.

    Panahi je prošle godine trebalo da bude član žirija u Kanu, ali mu iranske vlasti nisu dozvolile da napusti zemlju. Ove godine, u očekivanju odluke o žalbi, Panahi se nalazi u kućnom pritvoru u Teheranu.

    Kao i prošle godine, prazna stolica biće simbol Panahijevog odsustva iz žirija tokom trajanja festivala od 11. do 22. maja.

    Panahi je 1995. u Kanu dobio Zlatnu kameru za film „Beli balon“, pet godina kasnije Zlatnog lava u Veneciji za „Krug“, dok je u Berlinu 2006. dobio Srebrnog medveda za „Ofsajd“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE